Datum objave: 17. Studeni 2015

Šibenčani i ove godine u koloni sjećanja na žrtvu Vukovara, a Dan sjećanja obilježava se diljem Županije

Diana Ferić
Diana Ferić

U spomen i sjećanje na herojsku obranu grada Vukovara i ratna stradanja u Škabrnji, članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Šibenik i ove godine će se pridružiti koloni sjećanja zajedno s Gradskom stražom Šibenik. Dani sjećanja obilježit će se danas i sutra u većini gradova i općina županije. Kao svake godine građani će upaliti svijeće i u svojim domovima kao znak ljubavi, sjećanja, molitve i zahvalnosti svima koji su svoje živote dali za slobodu naše domovine.

Podsjetimo da je u sklopu projekta Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru jedna od upravnih zgrada od nedavno nosi upravo naziv Šibenika kao dio projekta vukovarske Škole mira.
Frama Drniš i Župa gospe od Ružarija obilježit će 24. obljetnicu herojske obrane Vukovara danas programom pod nazivom „I u mom gradu Vukovar svijetli“, a koji bi svakako mogao biti zajednički naziv za sva obilježavanja u Županiji, Dalmaciji, kao i u cijeloj Hrvatskoj.

U sklopu programa bit će prikazan i dokumentarni film „Vukovar – simbol hrvatskog otpora“ ratnog snimatelja Sinjanina Petra Malbaše. Film je sastavljen od 14 dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu iz kojih je urednik Petar Malbaša izdvojio njemu osobno najzanimljivije kadrove, te im dodao i dio srpske arhive pronađene u Kninu u akciji Oluja, a koja je u njegovom posjedu.

Glazbeno dokumentarni program bit će održan danas u 19 sati u glazbenoj školi Krsto Odak, a poslije će uslijediti mimohod gradom.

U Kninu obilježavanje započinje danas u 18 sati svetom misom u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta nakon koje će se kolona sjećanja uputiti prema Trgu Ante Starčevića, odnosno prema Spomeniku hrvatske pobjede Oluja 95 ispred kojeg će se uz paljenje svijeća i molitvu odrješenja odati počast poginulim braniteljima Vukovara i svim ostalim žrtvama agresije na Vukovar te svim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.
U Vodicama će se počast svim žrtvama odati simboličnim paljenjem lampiona u srijedu, na Trgu hrvatskih mučenika u 17.30 sati. Nakon toga će biti održana zajednička molitva za sve poginule i nestale u obrani Vukovara i Škabrnje.

Općina Tribunj će sjećanje na grad Vukovar - simbol hrvatske slobode i žrtve Škabrnje, civile i branitelje koji su ubijeni i poginuli tijekom Domovinskog rata, obilježiti u srijedu u 17 sati misom u župnoj crkvi Velike gospe u Tribunju te paljenjem lampiona.

Iz kategorije: Vijesti