Datum objave: 16. Studeni 2015

Srednjim i malim poduzetnicima u turizmu više od 300 milijuna kuna bespovratnih potpora

Diana Ferić
Diana Ferić

Čak 304 milijuna kuna nepovratnih potpora stoji od danas na raspolaganju malim i srednjim poduzetnicima u turizmu. Program je namijenjen izgradnji i opremanju novih ili rekonstrukciju postojećih hotela i turističkih naselja minimalne kategorije tri, četiri ili pet zvjezdica, kao i dodatnih sadržaja s ciljem produženja sezone i atraktivnosti ponude.

 

Kako bi dokazali uspješnost korištenja bespovratne potpore poduzetnici trebaju ostvariti rezultate u povećanju kvalitete i dodatne ponude hotela, produljenja turističke sezone, povećanih prihoda i otvorenih radnih mjesta. Potpore iznose 35 posto za srednje poduzetnike i 45 posto za mikro i male poduzetnike. Iznosi potpora su od milijun do deset milijuna kuna.
Među moguće projekte spadaju: priprema i krčenje zemljišta, trošak gradnje, rekonstrukcije i modernizacije hotela, troškovi uređenja neposrednog okruženja i okoline, komunalni doprinos, cijene vodnih i energetskih priključaka. Poduzetnici mogu pokriti bespovratnim sredstvima i trošak uporabne dozvole, pa čak i namještanje hotela, ulaganja u mjere energetske učinkovitosti te troškove informatičko-komunikacijskih i audio/video rješenja (hardver i softver). Predviđena su i ulaganja u nematerijalnu imovinu i savjetodavne usluge
Podnositelj je dužan imati za prijavu i važeću građevinsku dozvolu za dogradnju ili rekonstrukciju kao i suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša i prirode ukoliko je to potrebno.

 

„ U cijeli program uključen je i HBOR jer je za prijavu poduzetnika potrebno pismo namjere da je osigurano predfinanciranje i financiranje cijelog projekta i prije dobivanja sredstava iz EU“, naglasila je Mira Krneta, voditeljica regionalnog ureda HBOR-a za Dalmaciju.
Prijave se podnose Ministarstvu poduzetništva i obrta. Za područje Dalmacije bit će održana i besplatna edukacija i to 28. listopada u 12 sati na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Natječaj je otvoren dok se ne potroši predviđeni iznos, a najkasnije do kraja 2016. godine.
 

Iz kategorije: Vijesti