Datum objave: 26. Listopad 2015

Udruga Kamenčići odustala od prosvjetnog posjeta Gradskoj upravi jer će ih Burić sutra primiti

Udruga Kamenčići odustala od prosvjetnog posjeta Gradskoj upravi jer će ih Burić sutra primiti
Šibenik News
Šibenik News

 

Udruga Kamenčići, koja skrbi o osobama s posebnim potrebama, odustala je od, za sutra najavljenog, prosvjeda je su u međuvremenu dobili poziv na sastanak sa šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem. Ta je udruga nezadovoljna potporom koju, za rješavanje svojih gorućih problema, dobivaju od gradske uprave. Jedan od većih problema je to što nisu uspjeli osigurati adekvatan prostor za svoj radi i skrb o invalidnim osobama. U svom priopćenju navode:

"Članovi Udruge se niz godina obraćaju gradskoj upravi sa molbom da im se ustupi neki od gradskih prostora primjeren potrebama njihovih članova. Sa prijašnjim gradskim čelnicima smo imali kontinuirani dijalog, a za vrijeme mandata gđe Klarić smo uselili u prostore koje koristimo na teret gradskog proračuna. Radi se o prostorima premale kvadrature u kojima nije moguć boravak osoba u invalidskim kolicima jer se jedva stisnu i hodajući koji svakodnevno borave u Udruzi.
Nama je cilj dobiti gradski prostor u kojem će tijekom cijelog dana moći boraviti i oni koji su u invalidskim kolicima, a koji su zatočeni u svojim domovima. Njihovi roditelji su i sami stari i bolesni i neophodna im je pomoć kako bi mogli nastaviti skrbiti o svom ovisnom članu. U tom smislu smo se u više navrata obraćali sadašnjoj Gradskoj upravi koja nas sve ovo vrijeme ignorira ne nalazeći ikakvu volju da pomognu građanima koji su uz roditelje, najviše ovisni upravo o njima. Na vijest da je udruga „Izvor ljubavi“ koja za razliku od nas ne pruža socijalnu uslugu poludnevnog boravka, odnosno nema niti jednu zaposlenu osobu, dobila na korištenje prostor od više stotina kvadrata, bez ikakvog natječaja, ostali smo u šoku. Iako, šokirani smo već bili i kod dodjele tog prostora udruzi Sv. Antun koja jednako tako nikad nije imala niti jednu zaposlenu osobu, što govori o kontinuitetu rada, a činjenice koje su svima poznate su da je ta Udruga nakon gašenja ostavila pozamašan dug kojeg ima podmiriti Grad Šibenik. Slika civilnog sektora u gradu Šibeniku je šarolika i sa pravom smatramo da smo u toj slici najupečatljiviji segment jer trenutno imamo 52 člana, zapošljavamo 43 osobe od kojih su 33 asistenti u nastavi, a 3 osobe s intelektualnim teškoćama. Vrata naše udruge su svakodnevno otvorena i izvan radnog vremena, u rad sa korisnicima je uključeno 32 volontera , trenutno se provode četiri projekta a uskoro će biti potpisan peti ugovor za nas najznačajniji projekt „Osiguravanje usluge osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te osobama s intelektualnim i mentalnim oštećenjima i njihovih obitelji na području Šibensko kninske županije „. Ovim projektom financiranim sredstvima iz EU fondova osobe s intelektualnim teškoćama mogu po prvi put osigurati pravo na osobnog asistenta.
Moram napomenuti kako smo u cilju zapošljavanja naših korisnika koji svakodnevno rade u kreativnim radionicama,a a nemaju plasmana za te radove, pa tako ni dobiti, od g. Baranovića dobili galerijski prostor u središtu grada. Na žalost to nije bilo i formalno riješeno za vrijeme mandata te garniture. Tu smo prodavali svoje radove kao i donirane slike te smo u dugim vansezonskim danima bili jedina svijetla točka u tom dijelu grada dok su svi okolni prostori monstruozno zjapili prazni. Iz tog prostora smo naprasno izbačeni na jako perfidan način. Prvo smo zamoljeni za pristanak da prostor dijelimo sa udrugom „Raspršeni hotel“, a kada smo na to pristali gradonačelnik je pozvao predsjednicu kako bi joj priopćio da te dvije djelatnosti ne mogu ići zajedno. Na njeno komentiranje kako to baš tako neće ići, ispred svih prisutnih joj je rekao da ga reketari. To uopće ne traži ikakav komentar.
Na sva daljnja traženja alternativnog prostora, a kojeg je obećao dodijeliti se oglušio. Uz sav animozitet koji je uzajaman predsjednica je i nadalje tražila uvažavanje prava svih članova Udruge, pa tako i svog djeteta.
No dobro, optimisti smo pa smo naivno vjerovali kako ćemo dobiti prostor u bivšoj zgradi TEF-a u Crnici (10 kancelarijskih prostora i bivša konferencijska sala) odakle je iseljena Razvojna agencija Šibensko kninske županije.
Na naš dopis upućen g. Mileti nije bilo nikakve reakcije osim posrednog odgovora da će prostor biti dat na uporabu upravi dječjeg vrtića „Smilje“ što nas je još jednom ostavilo u nevjerici. Kako dogradonačelnik (predsjednik povjerenstva za dodjelu gradskih prostora) nije htio uopće razgovarati sa nama bili smo spremni nenajavljeno doći u Gradsku upravu zajedno sa djecom ( 22. listopada u 10.30) te zatražiti odgovore i pojašnjenja na pitanja koja su za nas od životne važnosti jer bez prostora ne možemo niti zatražiti financiranje za cjelodnevni boravak tj prihvat članova najtežeg zdravstvenog stanja.
Kako je vijest o našoj namjeri nekako našla kanal do odgovornih osoba, danas dobivamo mail u kojem nam se nudi termin sastanka sa gradonačelnikom 27. listopada u 9 sati. Za sada smo odustali od prosvjednog posjeta jer to ne bi imalo smisla što ne znači da prosvjeda neće biti ako dobijemo odgovore koji nas ne budu zadovoljavali. Vas molimo da o svemu izvijestite javnost po završetku sastanka te Vas pozivamo da prisustvujete priopćenju za medije kojeg ćemo dati odmah po završetku sastanka tj. 27. listopada u 10 sati.

Za njih imamo konkretna pitanja na koja tražimo odgovor i nećemo odustati dok nam se ne odgovori:
1. Po kojem ključu se dodjeljuju gradski prostori? Kako su neke udruge u poziciji da im se dodijele prostori od više stotina kvadrata tj koje su to njihove aktivnosti za koje je potreban toliki prostor? Zbog čega se nekim udrugama dodjeljuju „komercijalni“ prostori za uredsko poslovanje a koji čame prazni dok se nekima koji se mogu i žele baviti trgovinom i pritom zaposliti najranjiviju građansku populaciju to uskraćuje?
Zbog čega su istorodne udruge iz drugih gradova sve zbrinute na odgovarajući način, a samo je šibenska udruga ostala „neshvaćena“ u svojoj sredini?
2. Kako je Upravi vrtića potrebno više od 1000 m2 prostora u zgradama bivšeg TEF-a.?
3. Kad i na koji način misle olakšati životnu situaciju obiteljima koje skrbe o osobama s najtežim stupnjem invaliditeta?
4. Zbog čega izostaje njihova potpora kod ostvarivanja prava na zdravstvene usluge tih osoba te zbog čega se u načelu odnose maćehinski prema ovom dijelu građana? 

 

Iz kategorije: Vijesti