Datum objave: 22. Rujan 2015

Netko povjerovao netko nije:Grad jamči za kredit HNK "Šibenik", a oni da će kredit vraćati i od transfera nogometaša

Diana Ferić
Diana Ferić

Većina prisutnih  vijećnika Gradskog vijeća Grada Šibenika, njih 13 iz vladajuće koalicije, prihvatila je danas prijedlog da Grad bude jamac novom zaduživanju od 5,8 milijuna kuna za podmirenje dugova HNK Šibenik" nakon što je gradonačelnik Šibenika Željko Burić objasnio da HNK „Šibenik“ s.d.d. poslije  restrukturiranja i privatizacije nema novih dugova, igra odlično i ima dvije tri tisuće gledatelja na svakoj utakmici, da će biti i transfera nogometaša, dakle prihoda od njihove prodaje, te da će postati i prvoligaš ako Šibenčani budu vjerovali u nogomet.
Na rizike kojima se izlaže Grad Šibenik kao jamac te izglede da HNK „Šibenik“ s.d.d. neće moći vratiti kredit i plaćati mjesečnu radu od 500 000 kuna plus kamate, upozoravali su vijećnici oporbenog SDP-a Joško Šupe, nezavisna vijećnica s liste Stipe Petrine Iris Ukić Kotarac i vijećnik HNS-a Draško Lambaša. Na kraju je odluka donesena  glasovima vijećnika vladajućeg HDZ-a i koalicijskih partnera.
Zanimljivo je, a zasigurno spada u presedane, da se Grad Šibenik kao jamac osigurao od mogućih šteta ako HNK „Šibenik“ ne bude vraćao kredit ne samo založnim pravom na neimenovanju nekretninu, nego i obvezivanjem HNK „Šibenik“, koji trenutno ima status kako je rečeno „poduzetnika u teškoćama“, da se punih pet godina u korist gradskog proračuna odriče 30 posto iznosa od svake prodaje svojih igrača te isto toliko od prodaje ulaznica i drugih prihoda uz plaćanje zateznih kamata.
Vijećnici nisu prihvatili amandman Iris Ukić Kotarac da u ugovoru između HNK „Šibenik“ kao korisnika kredita i Grada Šibenika kao jamca, umjesto pet godina, piše da se nogometaši odriču 30 posto prihoda dobivenih od vlastite prodaje, ulaznica i drugih prihoda dok ne vrate cijeli neotplaćeni dio kredita.
HNK „Šibenik“ s.d.d. podiže kredit za, kako piše u obrazloženju ugovora, podmirenje obveza preostalih iz procesa preoblikovanja Udruge u Sportsko dioničko društvo, za obavljanje sportskih djelatnosti, obveze prema II. stupu mirovinskog osiguranja, poreze, te plaće i podmirenje obveza prema dobavljačima.

Evo i podataka o kreditu kojeg podiže HNK „Šibenik“ uz jamstvo Grada Šibenika:
Korisnik kredita: Hrvatski nogometni klub Šibenik s.d.d,
Kreditor: Erste & Steiermärkische banka d.d. – Podružnica Šibenik,
Jamac: Grad Šibenik 100%
Iznos kredita: 5 800 000 kuna
Način korištenja: Jednokratno, isplatom na transakcijski račun Hrvatskog nogometnog kluba Šibenik s.d.d. u Jadranskoj banci d.d.,
Otplata glavnice: u 12 jednakih mjesečnih rata,
Otplata kamata: mjesečno,
Kamatna stopa: 3,95 % godišnje,
Mjesečni obrok: oko 500 000 kuna
Instrumenti osiguranja: zadužnica HNK Šibenika s.d.d. i Grada Šibenika, solidarno jamstvo Grada Šibenika i založno pravo na nekretnini.
Hrvatski nogometni klub Šibenik s.d.d. može realizirati ugovor o kreditu tek ako Grad Šibenik dobije pozitivno mišljenje Ministarstva financija o usklađenosti državne potpore sa smjernicama politike državnih potpora Republike Hrvatske.

Foto: HNK „Šibenik“ s.d.d.

Iz kategorije: Vijesti