Datum objave: 31. Kolovoz 2015

Šibenska bolnica prvi put unazad dužeg razdoblja pozitivno posluje- u srpnju višak prihoda nad rashodima

Diana Ferić
Diana Ferić


Opća bolnica Šibenik u srpnju je po prvi put ostvarila višak prihoda nad rashodima od čak 1,2 milijuna kuna i time se svrstala uz još jedanaest hrvatskih bolnica koje su svega pola godine od uvođenja sanacijskog programa uspjele poslovati bez gubitka. Na čelu bolnice je, kao što je poznato, nakon što je dr. Ante Županović otišao u mirovinu, njegov dotadašnji zamjenik dr. Marin Paić.

Šibenska bolnica jedna je od ukupno 31 zdravstvene ustanove u sanaciji koje su u drugom kvartalu 2015. godine uvele nove modele ugovaranja s HZZO-om i plaćanja po izvršenju zdravstvene usluge. Riječ je o jednoj od mjera usmjerenih prema povećanju učinkovitosti poslovanja, a pozitivan rezultat u OB Šibenik očekuju i u kolovozu, najavljuje se u dopisu Ministarstva zdravlja.

Cilj je vodstva bolnice nastavak pozitivnog trenda i trajno ostvarenje viška prihoda u odnosu na rashode, čime bi se do kraja godine osiguralo poslovanje bez gubitaka i financijska ravnoteža.

 

- Šibenik je jedan od primjera bolnica koje su u veoma kratkom roku uspjele napraviti vidljiv pomak i još jedan dokaz kako smo na dobrom putu da hrvatske bolnice postanu financijski održive. To je proces koji u razvijenijim zemljama traje pet do deset godina, mi smo zacrtali ostvariti taj cilj do kraja 2017., a rezultati prve polovice 2015. svakako nas ohrabruju u tom naumu - rekao je ministar zdravlja Siniša Varga.


U prvih pola godine gubitak bolnica smanjen je s prošlogodišnjih 627 milijuna kuna na 153 milijuna, od čega je 138 milijuna kuna ostvareno u siječnju. To predstavlja minimalan gubitak, imajući u vidu da zalihe na 30. lipnja iznose 141 milijuna kuna. Pozitivnom rezultatu poslovanja bolnica u drugom kvartalu doprinosi i podatak da su od siječnja ostvarile samo 15 milijuna kuna dodatnog gubitka. Nadalje, bolnice su prihode povećale u prosjeku za oko 19 posto, iz čega je vidljivo da se radi više i bolje.

 

-Poseban naglasak stavljamo na smanjenje troškova poslovanja bolnice i povećanje fakturiranja, a u svakoj smo službi optimizirali potrošnju lijekova, potrošnog materijala iz bolničke ljekarne te potrošnju energenata. Od svibnja provodimo redovite konzultacije sa svim bolničkim službama, njihovim voditeljima i liječnicima, te je uveden i sustav praćenja financijskih pokazatelja koji donosi odlične rezultate - ističe Sanacijski upravitelj Opće bolnice Šibensko-kninske županije dr. med. Marin Paić.

Gotovo su sve službe šibenske bolnice pokazale pozitivan pomak u smanjenju troškova poslovanja i povećanju fakturiranja, pri čemu su najveći pomak napravile kirurgija, fizikalna medicina, OHBP, neurologija, otorinolaringologija te ginekologija, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Iz kategorije: Vijesti