Datum objave: 07. Kolovoz 2015

Katarski šeik sastao se u D - Resortu s predsjednicom Grabar Kitarović i lokalnim čelnicima

Diana Ferić
Diana Ferić


Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović sastala se danas u Šibeniku u D Resortu, kako smo i najavili s Nj.V. katarskim Šeikom Hamadom bin Khalifom Al-Thaniem i njegovom suprugom Šeikom Mozah bint Nasser, a na sastanku su bili i šibenski gradonačelnik Željko Burić i te šibensko – kninski župan Goran Pauk jer je šeik zainteresiran za ulaganje kapitala u Hrvatsku pa i u Šibenik. „ Visoki gosti iz Katara su iskazali želje i ambicije za ulaganje u Hrvatsku i za područje grada Šibenika. Mi smo za to spremni“, kaže šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Šeik je u privatnom dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, ali je izrazio želju sastati se s predsjednicom Grabar Kitarović. Budući da je već ranije iskazao želju za ulaganjem u Hrvatsku ona je na sastanak pozvala gradonačelnika Burić i župana Pauka kako bi ga upoznali s mogućnostima šibenske regije.

Šeik je razgovarao s predsjednicom općenito o razvijanju međusobne suradnje te potrebi za stvaranjem okvira kojim bi se jačala suradnja gospodarstvenika te poticale investicije. Posebno su se dotakli pitanja investicija u Hrvatsku, s naglaskom na greenfield i brownfield investicije, priopćili su iz Ureda predsjednice RH.
Isto tako, razmijenjene su informacije i mišljenja o sigurnosnim pitanjima te izazovima, kako na području Bliskog Istoka tako i na području sjevera Afrike.
Budući da je na sastanku bio nazočan i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović, razgovaralo se o iznimno uspješnom modelu uključenosti pripadnika islamske zajednice u hrvatsko društvo te je u tom smislu zaključeno kako hrvatski model suživota može služiti kao primjer i uzor ostalim državama.
Sastanku s Nj.V. Šeikom Hamadom bin Khalifom Al-Thaniem je nazočio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Drago Lovrić. Razgovaralo se o sigurnosnoj i vojnoj suradnji kao i o mogućnostima jačanja iste. Predstavnici Države Katar iskazali su interes za vojne proizvode i iskustvo kojim Hrvatska raspolaže.

Iz kategorije: Vijesti