Datum objave: 31. Srpanj 2015

Oporbeni županijski vijećnici nisu htjeli čekati kvorum na sjednici u Kninu "Oluji" u čast

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Oporbeni vijećnici u Županijskoj skupštini, Stipe Petrina, Vlatka Duić, Petar Mišura, Bruno Gulam i Ivan Barišić demonstrativno su, nakon desetak minuta čekanja da se na sjednici koja je danas održana u Kinu u čast proslave 20. obljetnice Oluje okupi dovoljan broj vijećnika, otišli iako je najavljen dolazak nekih HDZ - ovih vijećnika koji su kasnili zbog, kako su kazali, kiše. Nedugo potom kvorum je osiguran i sjednica je održana, ali bez aktualnog sata, a na njoj su bili samo vijećnici vladajuće opcije - HDZ -a i partnera. Dio oprbenjaka, pa tako ni vijećnici SDP -a nije niti došaona sjednicu, a među vladajućima su se čuli komentari da oni baš ne ljube Knin odnosno da se pripremaju za odlazak na svečani mimohod u Zagreb.

"Ovo je sramotno i neozbiljno i ja to više neću trpjeti. Vijećnici su plaćeni za svoj rade, a ne mogu biti toliko odgovorni da dođu na sjednici u zakazano vrijeme", kazao je Petrina. S njim se složio predsjednik Županijske skupštine Nediljku Duić koji je također bio jako ljut dok s čekalo hoće li se pojaviti vijećnici da bi bi barem osiguran kvorum. " Zovu me neki na telefon i kažu da je kiša i da ne mogu doći do zgrade. Tražili su da im netko donesen kišobran. Što na to reći ", izjavi nam je Duić ne želeći otkriti o kome se radi. Na kraju su vladajući ipak bili zadovoljni što su uspjeli osigurati forum i što su, ako su neki kazali, i time pokazali da su moćni. Komentirali su kako nije u redu da se oporbeni vijećnici, kad su  su već došli u Knin, nisu strpjeli i sačekali da se osigura kvorum.

Na kraju se uz 20 - tak minuta čekanja na sjednici okupilo 22 vijećnik. Sve točke dnevnog reda određene su rekordnom brzinom, jednoglasno do te mjere da je Nediljko Duić u jednom trenutku kazao: " Nemojte mi biti tako brzi i jednoglasni".

To je prvi put u ovom mandatu da se sjednica Županijske skupštine održala izvan Šibenika, a povod dolaska u Knin je skorašnja proslava 20. obljetnice vojno redarstvene akcije "Oluja", Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja. Prije početka sjednice Josipa Rimac, gradonačelnica Knina, zaželjela je vijećnicima dobrodošlicu i pozvala sve da nakon zasjedanja obiđu lokacije na kojima se obavljaju pripreme za proslavu poput Muzeja i kninske tvrđave te novoizgrađene crkve, ali su zbog kiše i hladnoće odustali od planiranog. Ostali su zato u Kninu na ručku s kojim ih je počastio župan Goran Pauk.

Nediljko Duić je novinarima kazao da bi on rado sjednice Županijske skupštine sazivao i u drugim županijskim centrima, ali da za to nema nigdje prikladne dvorane.
 

Iz kategorije: Vijesti