Datum objave: 29. Srpanj 2015

Sindikat metalaca Hrvatske podržava ulazak češkog investicijskog fonda u TLM

Diana Ferić
Diana Ferić

Sindikat metalaca Hrvatske podržava ulazak u TLM češkog investicijskog fonda koji je za kupnju TVP i TPP -a uputio pismo namjere Jadranskoj banci, prema onomu što je danas kazao na konferenciji za novinare u Šibeniku Vedran Dragičević, predsjednik tog sindikata. Za njih je opcija ili to ili stečaj protiv kojeg su, a trećeg izlaza nema. "Postoje samo te dvije opcije za TLM i sve drugo je prodavanje magle. Slovenski Impol bi ušao u TLM samo u slučaju da se nad tvrtkom otvori stečaja, a to ne dolazi u obzir. Priče da bi oni nastavili proizvodnju i zadržali 350 radnika drže vodu jer oni su zainteresirani samo za valjački stroj V - 24, a TPP ne spominju", ističe Dragičević.

 

Po njegovim riječima opciju s češkim investicijskom fondom podržava i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak jer investitori najavljuju godišnju proizvodnju od 40 000 tona .
Riječ je o fondu koji ima sjedište u Češkoj i poslovnice u slovačkoj i hrvatskoj. "Težak" je oko 6 milijarda eura, a do sada je u Hrvatskoj ušao u Varaždinsku banku i Sunčani Hvar.

 

Na današnjoj konferenciji za novinare SMH - IS je istaknuo i zahtjev za smjenu postojeće uprave - predsjednika Živka Lakoša i njegovog savjetnika Branimira Lepura za kojeg tvrde da vuče sve konce u TLM -u i da mu je jedini cilj stečaj te tvrtke.

 

" Najavili su da će osigurati 3 000 tona sirovine za nastavak proizvodnje u TVP - u , ali nisu to napravili. Očito i to ne odgovara jer žele stečaj. Osim toga, Lepur je kada je bio predsjednik uprave založio stroj V - 24, a TLM nije od toga ništa dobio. Imamo informaciju da Investicijski fond zatražio od Jadranske banke da obavi dubinsko snimanje stanja u TLM -u, a mi sumnjamo da će im sadašnja uprava to na pravi način omogućiti i zbog svega toga smatramo da moraju odstupiti", rekao je Dragičević.

 

Od DUDI - ja zahtijevaju da zabrane raspolaganje imovinom TLM - jer je evidentno, o čemu postoji i službeno izvješće da prvotni kupci Holding domaćih tvrtki nisu ispoštovali ugovor koji su tada potpisali s Agencijom za državnu imovinu koju je naslijedio DUDI. Traže i da se od 2,5 milijuna kuna, koliko je na računu TLM redovno isplaćuju plaće radnicima. Naime, radnici TPP -a koji rade zahvaljujući poslu s talijanskim kupcem nisu dobili već šest plaća.

 

Ako se njihovi zahtjevi ne ostvare za 10 dana organizirat će najprije skup sa svim radnicima TLM -a , a nakon toga i prosvjedni skup a koji će pozvati i građane Šibenika da ih podrže i spriječe stečaj TLM -a.

 

Naime, došlo je do podijele u TLM -u između radnika i dvaju sindikata - jedni ne žele stečaj ni po koju cijenu, a drugi misle da bi to bilo dobro i da to ne bi značilo gašenje tvornice.
 

Iz kategorije: Vijesti