Datum objave: 27. Lipanj 2015

Upoznajte šarmantnog gimnazijalca Antu Meića Sidića, animatora turista u Kalelargi

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski restorani u povijesnoj jezgri koji se nalaze na rutama kojima prolaze turisti prisiljeni su goste doslovno dovlačite za što angažiraju posebne animatore koji stoje na frekventnim mjestima,uglavnom u Kalelargi i zaskaču turiste što često nije ugodno ni turistima ni njima. rade. No čini se da se sedamnaestogodišnji gimnazijalac Ante Meić – Sidić odlično snašao u toj ulozi. O tome svjedoči i to da je počeo raditi za jedan restoran, a onda ga je primijetio vlasnik drugog restorana, Stari Pazar i pozvao ga da radi za njega.

Tog simpatičnog mladića viđate svakog dana u Kalelargi i u jutarnjim i u večernjim satima. „Posao nije baš lagan niti ugodan. Jedan dio plaće mi je fiksan, a dobivan i proviziju za svakog gosta kojeg dovedem u restoran pa se isplati potruditi. Ako gost u tom trenutku nije gladan i sam ne traži mjesto na kojim bi jeo teško ga možete privoljeti da dođe u restoran. Najveća sreća je kada naiđete na gladne goste“, otkrio nam je Ante.

Ante tečno govori engleski i talijanski pa se tako sporazumijeva s turistima, ali njegov neodoljivi šarm presudan je u ovom poslu. Turiste, kako ističe, lako prepozna po njihovim cipelama i znatiželjnim pogledima i većinu njih uspije dovesti na ručak. „ Neka iskustva i nisu tako ugodna. Ima onih koji mi samo nešto odbruse ili me niti ne pogledaju. Čini mi se da je među takvima najviše Francuza. Uglavnom svi turisti s kojima sam komunicirao traže mediteransku hranu, ribu i školjke, a primijetio sam da ih jako puno, kada ih dovedem u restoran naruči crni rižot“, ističe Ante .

Posao za koji se odlučio nije nimalo lagan. Dvokratna smjena i radni sati po najvećem suncu i gužvi ga iscrpljuju, ali otkrio nam je kako mu je najteži dio posla rano buđenje i uređivanje jer njegov posao čak zahtjeva i dress code. No, ima dobar motiv da to sve izdrži da se potrudi privući što više turista.Od malena ambiciozan i snalažljiv, Ante je oduvijek gajio ljubav prema glazbi. U njegovoj obitelji svi su ili ljubitelji glazbe ili glazbenici i on želi ići njihovim stopama. Gitaru je naučio svirati još kao dijete,a ovog ljeta radi kako bi skupio novac i kupio električnu gitaru. Obožava hard rock i metal, kaže, a najdraži bend i uz to i uzor mu je Van Halen.

Tekst i slike: Sara Pauk i Danijel Ferić
 

Iz kategorije: Vijesti