Datum objave: 27. Svibanj 2015

Sve bliže smo navodnjavanju Donjeg polja koje može postati šibenska "žitnica"

Sve bliže smo navodnjavanju  Donjeg polja koje može postati šibenska "žitnica"
Diana Ferić
Diana Ferić

Pilot projekt navodnjavanja vinove loze i maslina uzgojenih na krškim površinama na području Donjeg polja i Jadrtovaca predstavljen je danas Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku u organizaciji Šibensko – kninske žuapnije koja je taj projekt naručila.

Uz župana Gorana Pauka i članove Radne skupine za navodnjavanje Šibensko-kninske županije, prezentaciji rezultata pilot projekta prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, Hrvatskih voda, Hrvatske poljoprivredne agencije, UNDP-a u Zadru, te predstavnici Upravnih odjela iz susjednih županija nadležnih za poljoprivredu.
„Za Donje polje-Jadrtovac je u tijeku izrada Elaborata zaštite okoliša i Idejnog projekta za ishodovanje lokacijske dozvole. Sljedeće godine očekujemo i natječaj sukladno Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. za kad vjerujem da ćemo imati spremnu dokumentaciju i prijaviti se za gradnju cjelovitog sustava navodnjavanja koji će pridonijeti stvaranju vrhunskog brenda vina i ulja proizvedenog od autohtonih sorti na navodnjavanim površinama.“, najavio je župan Goran Pauk u svom pozdravnom govoru.
Rezultate prve godine provođenja projekta prezentirao je prof. dr. sc. Davor Romić sa Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pilot projekt navodnjavanja drvenastih kultura provodi se u cilju istraživanja uloge navodnjavanja na rast i razvoj drvenastih kultura uzgojenih na krškim melioriranim površinama. Projekt je započeo u lipnju 2014. godine, a predviđeno je da će se provoditi tri godine, do 2017. godine.

S ciljem boljeg gospodarenja vodom i poljoprivrednim zemljištem, Županija se uključila u „Nacionalni projekt navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u RH“, a u srpnju 2007. godine prihvaćen je Plan navodnjavanja za područje Šibensko-kninske županije, izrađen od strane Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Sukladno s Planom, Županija i Hrvatske vode sufinanciranju Program izrade projektne dokumentacije na području Šibensko-kninske županije na temelju kojeg je od 2007. godine do danas za izradu projektne dokumentacije utrošeno ukupno: 5.376.204,10 kuna i to za sustave navodnjavanja: Petrovo polje 1.453.760,90 kuna, Donje polje 2.220.135,60 kuna, Promina 1.193.098,00 kuna i za Gaj 509.209,60,00 kuna, priopćili su iz Ureda župana.
 

Iz kategorije: Vijesti