Datum objave: 27. Svibanj 2015

Reakcije na uklanjanje imena Tita iz naziva šibenskog središnjeg trga ne jenjavanju ni danas

Reakcije na uklanjanje imena Tita iz naziva šibenskog središnjeg trga ne jenjavanju ni danas
Šibenik News
Šibenik News

 

Sve ulice u Šibeniku preimenovane su na isti način kao što je tu jučer napravljeno s Poljanom maršala Tita koja se sada zove samo Poljana, doznajemo od Diane Dulibić, tajnice Grada Šibenika, a u povodu objave ministra Arsena Bauka na njegovom Facebook profilu da način na koji je preimenovana Poljana nije u skladu sa Zakonom o naseljima:"Prema odredbi članka 9. stavka 1. Zakona o naseljima, ime naselja, ulice i trga određuje skupština općine uz pribavljeno mišljenje mjesnih zajednica na čijem području se nalazi naselje, ulica odnosno trg.
U postupku izmjene imena naselja, ulica i trgova, građanima s područja na kojem se izmjena obavlja mora biti omogućeno izjašnjavanje o prijedlozima takvih izmjena, kroz oblik mjesne samouprave koji omogućuje odredba članka 133. stavka 4. Ustava. Stoga se odredba članka 9. stavka 1. Zakona o naseljima na odgovarajući način primjenjuje u postupku izmjena naziva naselja, ulica odnosno trgova.
Nedostatak mišljenja građana s područja naselja čije se ime predlaže promijeniti, predstavljao bi propust koji bi odluku o promjeni imena naselja nakon što ona stupi na snagu, činio nesuglasnom s odredbama članka 19. stavka 1. ZOLS-a i članka 9. stavka 1. Zakona o naseljima.
Propust pribavljanja mišljenja građana koji prebivaju na području na kojem se nalazi naselje kojemu se predlaže promijeniti ime, bila bi osobito teška povreda prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu zajamčenu člankom 132. Ustava.
Osobito teška povreda prava na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu bila bi i svaki drugi propust koji bi sadržajno bio protivan Ustavu i zakonu." napisao je Bauk pozivajući se na mišljenje Ustavnog suda.

"Prvi put čujem za takvu proceduru. Sve ulice u Šibeniku preimenovali smo tako što je prijedlog upućen Gradskom vijeću. O njemu se izjasnio Odbor za razvoj mjesne samouprave i prijedlog se šalje vijećnicima na odlučivanje. To je procedura u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Ministar se poziva na Zakon o naseljima koji potječe još iz 1988. godine, ali ako oni smatraju da bi to tako trebalo biti onda neka mijenjaju zakon. Ja sam danas provjerila i u drugim gradovima i svi daju nova imena ulicama i trgovima na isti način. Ministar spominje mišljenje građana s područja naselja u kojem se ulica preimenuje, ali ostaje i nejasni tko bi to bio u slučaju preimenovanja Poljane", izjavila nam je Diana Dulibić, no emocije i reakcije zbog izbacivanja imena Tita iz naziva šibenskog središnjeg trga se ne stišavaju.

Na Facebook status ministra Bauka oglasila se i stranka Hrast, poslavši priopćenje u kojem pitaju ministra "smatra li, sukladno njegovom sinoćnjem statusu na facebooku, da se i središnjem zagrebačkom trgu treba vratiti ime Trg republike, obzirom da je promjena imena tog trga provedena po istom postupku kao što je promijenjeno ime i Poljani maršala Tita jučer u Šibeniku."

U isto vrijeme na "fejsu" je osvanuo profil Poljana Maršala Tita koji ima sve više "prijatelja"



 

Iz kategorije: Vijesti