Utorak, 26 Svibanj 2015 15:54

Ministarstvo odobrilo oko 400 000 kuna za dječja igrališta na Krapnju i na Žirju

Napisala: 
Ministarstvo odobrilo oko 400 000  kuna za dječja igrališta na Krapnju i na Žirju

Možda je nekom čudno da je Grad Šibenik ove godine za dobivanje novca od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Fonda za otoke kandidirao izgradnju dječjih igrališta na Krapnju, a posebno na otoku Žirju na kojem nema djece koja na tom otoku stalno borave, ali je očito pogodio jer su oba projekta prošla, što je uspjelo samo rijetkim jedinicama lokalne samouprave.
Ugovore o tim subvencijima danas su u Splitu potpisali potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU prof.dr. Branko Grčić i zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta. Na pitanje jesu li možda, s obzirom na dobnu strukturu žitelja Žirja, mogli kandidirati nešto što je za njih prioritetnije Danijel Mileta odgovara protupitanjem: „ A što je prioritetnije od djece. Točno je da na otocima nema puno djece, ali mislim da bismo na otocima trebali stvoriti sve uvjete za boravak obitelji s djecom kakvi postoje u gradu. Kandidirali smo Žirije i Krapanj jer su to jedini otoci na kojima nema igrališta za djecu, pa ni običnih ljuljački“, ističe Danijel Mileta.

 

Ministarstvo je u veljači raspisalo javni poziv za dostavu projekata razvoja jadranskih otoka u 2015. godini. Svaka jedinica lokalne samouprave se mogla prijaviti s maksimalno dva projekta, što je Grad Šibenik i napravio dostavljajući dokumentaciju za realizaciju modernih igrališta na za djecu, površine od oko 150 četvornih metara. Ona će ukupno stajati oko 550.000 kn s PDV-om, a Ministarstvo daje oko 200.000 kuna za svaki igralište.

 

'Naše naseljene otoke gledamo kao integralni dio grada Šibenika i po ničemu ih ne diskriminiramo, već intenzivno ulažemo u njihovu infrastrukturu. Dječja igrališta bi trebala biti jedan dio cjelokupne slagalice nužne kako bi se mlade obitelji s potomstvom odlučile zadržati ili nastaniti na otocima. Već godinama se razne nacionalne strategije bave ovom problematikom, a, kao što vidite, Grad Šibenik intenzivno djeluje', kazao je prigodom potpisivanja ugovora mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Na javni poziv pristiglo je ukupno 77 prijava, od čega je 26 prihvaćenih i to iz 21 jedinice lokalne samouprave. Šibenik je jedan od rijetkih koji se u jakoj konkurenciji uspio izboriti za 2 projekta.

Naime, MRRFEU će u ovoj godini u okviru Potprograma 'Razvoj jadranskih otoka' sufinancirati 26 projekta ukupne vrijednosti blizu 16 milijuna kuna, naglasio je u Splitu potpredsjednik Vlade prof.dr. Grčić.
 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!