Datum objave: 17. Travanj 2015

Gradonačelnik Burić:Šibenik će biti centar povezivanja znanosti i proizvodnje

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Grada Šibenika dr. Željko Burić, danas je u Zagrebu razgovarao s partnerima o projektu iNavis, državnom resursnom centru za energetiku, ekološka, morska i nautička istraživanja i poslovne inovacije vrijednom 2,29 milijuna eura. Uz predstavnike Grada i drugih dionika poput Sveučilišta u Zagrebu i Instituta Ruđer Bošković, sastanku su prisustvovali i predstavnici veleposlanstva Kraljevine Norveške, koja je donator projekta.

„Ovo je projekt iza kojeg osobno stojim, jer držim da jedan ozbiljan grad poput Šibenika mora sve svoje resurse i napore uložiti u ulaganje u visokoobrazovne ustanove. Naš krajnji cilj je osnivanje vlastitog Sveučilišta i integriranje veleučilišnih studija na području Grada Šibenika. Drago mi je da priča oko iNavis projekta uspješno kroči dalje“, zaključio je gradonačelnik Burić. Okupljenima je poručio kako je prije dva dana održao uspješan sastanak s ministrom znanosti, obrazovanja i športa Vedranom Mornarom, gdje je detaljno razrađen jesenski početak rada dislociranog studija energetske učinkovitosti, za koji je ove godine Grad osigurao 10 milijuna kuna proračunskih sredstava. „Nastojat ćemo osigurati sve potrebne uvjete za privlačenje mladih znanstvenika u Šibenik, a razvijanje ovog i sličnih projekata dio je šire vizije Šibenika kao 'zelenog grada', jer kontinuirano razvijamo alternativne načine javnog prijevoza, ulažemo u obnovljive izvore energije, a bit ćemo jedan od prvih gradova koji će sustavno riješiti zbrinjavanje otpada“, zaključio je Burić.

Pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Matija Bumbak, zahvalio je na odličnoj suradnji Grada Šibenika sa Sveučilištem u Zagrebu i Institutom Ruđer Bošković na ovom 2,29 milijuna eura vrijednom projektu, od kojih je 1,7 milijuna osigurala Kraljevina Norveška. „Bit projekta je povezivanje obrazovnih institucija s poslovnim sektorom i inovacijskim snagama za istraživanje i razvoj, a rezultirati će i jačanjem bilateralne suradnje Norveške i Hrvatske. Studij energetike koji počinje na jesen, ima podršku dva glavna tehnička fakulteta, a ovaj projekta se nastavlja na tu priču“, zaključio je Bumbak.

Grad Šibenik je putem otvorenog javnog poziva odabrao tvrtku WYG savjetovanje d.o.o. za izradu studije izvodljivosti s analizom troškova i koristi. Glavni cilj studije, čija bi završna verzijatrebala biti gotova pred kraj srpnja, jačanje je bilateralnih veza u području istraživanja

studijskog obrazovanja, transfera tehnologije i poslovne suradnje između Hrvatske i Norveške na područjima zelenih inovacija i zelene industrije. „Sama studija obuhvaća analizu konteksta, analizu akvakulture, zaštite okoliša i tehnologija održive energije i potrebe različitih dionika u navedenim područjima. Jedan od ključnih zadataka je definiranje područja djelovanja iNavisa centra i argumentirati opravdanost investiranja u projekt“, poručio je Mladen Vojković iz WYG savjetovanja.

Prva pripremna faza studije do 28. travnja namijenjena je upoznavanju dionika i kreiranju osnovne socio-ekonomske slike područja. Faza provedbe koja traje tri mjeseca, podrazumijeva daljnju analizu konteksta i definiranje scenarija za daljnji razvoj centra.

Kako je Kraljevina Norveška jedan od donatora centra iNavis, u ime partnera sastanku je prisustvovao Erik Frimannslund Brede, dok su u ime partnera projekta sudjelovali dr. Neven Cukrov iz Instituta Ruđer Bošković, prof.dr.sc. Ivan Juraga s Fakulteta Strojarstva i brodogradnje, prof.dr.sc. Marko Delimar s Fakulteta elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te prorektor za tehnologiju i inovacije Sveučilišta u Zagrebu prof.dr. sc. Miljenko Šimpraga. Veliku podršku cjelokupnom daljnjem razvoju centra izrazili su Staša Skenžić, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa te Anja Celio Cega, predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Projekt iNavis - hrvatski državni resursni centar za energetiku, ekološka, morska i nautička istraživanja i poslovne inovacije odobrena su sredstva u Memorandumu o suglasnosti za financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora od 29. travnja 2014. godine. u kojemu Grad Šibenik nastupa u ulozi Projektnog promotora, Sveučilište u Zagrebu nastupa u ulozi Partnera 1, a Institut Ruđer Bošković Partnera 2.

 

 

Iz kategorije: Vijesti