Datum objave: 10. Travanj 2015

Šibenik od danas domaćin svim europskim povijesnim postrojbama

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je od danas do nedjelje domaćin Europskom savezu povijesnih postrojbi („Europäische Gemeinschaft Historischer Schützen“ – EGS) koji će održati svoju godišnju skupštinu i to prvi put u Hrvatskoj. Tim povodom u Šibeniku boravi 150 članova povijesnih postrojbi iz svih dijelova Hrvatske i i cijele Europe. Među njima je predsjednik EGS-a belgijski princ Charles-Louis Prinz von Merode te Veliki meštar Viteškog reda sv. Sebastijana Karl von Habsburg-Lothringen Nadvojvoda Austrije. Povijesne postrojbe u Europi imaju više od dva milijuna članova.

Za sudionike je pripremljen bogat program kojim je predviđen prijem kod gradonačelnika, svečana misa u katedrali sv.Jakova, investitura u Viteški red sv.Sebastijana, plenarna skupštinu, ali i slobodan dio u kojem u kojem će im biti predstavljene ljepote grada Šibenika i Šibensko-kninske županije. Za vrijeme misnog slavlja u katedrali sv.Jakova, koje će predvoditi biskup Ante Ivas, na tradicionalan način koji se njeguje stoljećima, biti će primljena sedmorica Hrvata u viteški red sv.Sebastijana. Viteški red Sv. Sebastijana osnovao je rimski poglavar u vrijeme križarskih ratova i pohoda u Svetu zemlju. Red se održao do danas, a sama titula dodjeljuje se kao priznanje za ukupan rad u široj, europskoj društvenoj zajednici, očuvanju ukupnih vjerskih tekovina, očuvanju europske kulturne stečevine i humanitarni rad.

Savez povijesnih postrojbi Hrvatske vojske još je 2011. godine, na skupštini održanoj u Požegi, razmatrao mogućnost da se 2015. godine po prvi put u Hrvatskoj održi Godišnja skupština. Posredstvom „Šibenske gradske straže“ nominiran je grad Šibenik za mjesto održavanja spomenute manifestacije, a Europski savez je odobrio tu kandidaturu“, ističe Vatroslav Bekafigo, predsjednik Saveza povijesnih postrojba Hrvatske.

Organizatori tog događanja su Savez povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, Povijesna postrojba „Šibenska gradska straža“ i šibenska agencija Manifesta - „Šibenik Plus“.

 

Iz kategorije: Vijesti