Datum objave: 07. Travanj 2015

Jedni gladni drugi gojazni:Hrvatska treća u Europi po broju gojazne djece!

Diana Ferić
Diana Ferić

Posljednjih  dvadesetak godina u Hrvatskoj se osjeti povećanje gojaznosti, posebno kod djece, u čemu smo na trećem neslavnom mjestu u Europi, što moramo smanjivati edukacijom djece od najranije dobi", kazo je  ministar zdravlja  Siniša Varga na  današnjojj tribini koju je u povodu Svjjetskog dana  zdravljja u Zagrebu organizirao Centar  za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar , prenosimo s tportala.

Ispravnost hrane provjerava više povezanih sektora, od zdravstva do prometa, i možemo biti zadovoljni njenom kvalitetom, dodao je.

Antoinette Kaić Rak, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, upozorila je da je danas sve duži i kompleksniji put namirnica do tanjura, a hrana se može kontaminirati u bilo kojem segmentu proizvodnog lanca.

Kaić Rak: Možemo učinkovito djelovati na sprečavanju bolesti i antimikrobne rezistencije

"Osiguranje sigurnosti tijekom sve kompleksnijeg lanca procesiranja namirnica zahtijeva suradnju između zdravstvenog sektora, poljoprivrede, transporta, pripreme i posluživanja hrane te u objektima prehrambene industrije. Suradnjom zdravstvenog i poljoprivrednog sektora možemo učinkovito djelovati na sprečavanju bolesti i antimikrobne rezistencije, pridonijeti održivom razvoju i tako osigurati kvalitetnu i zdravstveno ispravnu hranu stanovnicima gradova i ruralnih područja", rekla je.

Na tribini o kakvoći hrane, unaprjeđenju zdravlja i prevenciji bolesti, na kojoj je sudjelovao interdisciplinarni tim stručnjaka, od liječnika specijalista javnog zdravstva do nutricionista, također je istaknuto kako različiti trendovi utječu na zdravstvenu ispravnost hrane, globalizacija u trgovini namirnicama, trgovina životinjama, dugi transport, veliki put prijenosa patogena i složeni prehrambeni lanci.

Promjene u proizvodnji, kao što je intenzivna proizvodnja u poljoprivredi, nove tehnologije te postupanje s inficiranim životinjama tijekom proizvodnje hrane također utječu na kvalitetu hrane, zaključeno je.

 
 
 

 


Iz kategorije: Vijesti