Datum objave: 30. Ožujak 2015

Porazno saznanje: Više od 100 šibenskih osmoškolaca je gladno, nemaju ni za marendu

Diana Ferić
Diana Ferić

Najmanje je djece u šibenskim osnovnim školama gladno, prema još nepotpunim, neslužbenim podatcima koje je od  ravnatelja svih  šibenskih osnovnih škola zatražila gradska uprava. To nam je potvrdio danas Nikica Pendžer, zamjenik gradonačelnika: "Ravnatelji škola imaju  rok do 31. ožujka da nam pošalju te podate, a ove koje smo dobili još su neslužbeni  i nepotpuni. Iznenađen sam da imamo toliko djece koja nemaju novac niti za marendu. PPrije nismo reagirali jer je lani kada je ministrstvo tražilo slične podatke bilo utvrđeno da kod nas nema gladne djece", ističe Pendžer.  Samo u OŠ Fausta Vrančića u Šibeniku ia oko  sedamdesetero takve djece

Ti se podatci prikupljaju na inicijativu Siniše Bušca, vijećnika HSLs -a u GV Grada Šibenika koji je u svoje i u ime vijećnika Ante Gašperova Čaće i Antonija Govića iz Konzervativne stranke na sjednici Gradskog vijeća  inicirao da se istraži taj problem i da se odmah nešto  poduzeme ako ima takve djece. "Već mjesecima slušamo o tome kako u Hrvatskoj ima dosta gladne djece, a u Šibeniku se o tomu nije govorilo pa nas je zanimalo kakvo je stanje u našim školama", objašnjava Bušac.

Brojevi do koje se došlo sve su šokirali. Dogradonačelnik Pendžer ističe kako je olakotna okolnost to što je Ministarstvo socijalne  politike i mladih  raspisalo  natječaj za projekte kojima će se taj problem  ublažiti, ali na njega mogu aplicirati samo udruge, a e jedinice lokalne samouprave. "Sjest ćemo odmah za stol s udrugama   i dogovoriti se kako to provesti",  ističe Pendžer.

Siniša Bušac upozorava da bi  to moglo potrajati te da je potrebno odmah reagirati. Već su im se javili donatori koji su se spremni uključiti u akciju, ako se taj problem ne bude mogao riješiti kroz institucije.

Iz kategorije: Vijesti