Datum objave: 12. Ožujak 2015

Šibenski "metro na moru": Električni brodovi za brzi prijevoz do šibenskih otoka

Diana Ferić
Diana Ferić

Inovativni projekt ekološki prihvatljivih manjih brodova  koji bi održavali brze i česte dužobalne i  veze sa šibenski  otocima razvija  Grad Šibeniku suradnji sa zagrebačkom tvrtkom iCat koju vodi  Tomislav Uroda, potomak jednog od poznatih betinskim kalafata.

 

Ta je zagrebačka  tvrtke još prije nekoliko godina izradila inovativni projekt manjih brzih putničkih brodova kapaciteta do sto putnika zahvaljujući kojima bi se uspostavile brodske linije na Jadranu po modelu gradskog prometa – „metro na moru“smatrajući da prijevoz na otoke i  s otoka ne mora biti duga i skupa  avantura.  Kako je  još za vrijeme bivše gradske vlasti u Šibeniku pokrenut program  Intermodal sastavni dio kojeg je i povezivanje šibenskim otoka i uspostava brodske linije duž šibenske obale uspostavljena je suradnja s tvrtkom iCat i izrađena dokumentacija za taj novi model brodskog prijevoza za koji se očekuje novac iz EU fondova. "Grad Šibenik kao manje otočno središte ima stano problema s brodski vezama za otoke koje su rijetke i spore. Naši brodovi nude potpuno drukčiji pristup rješenju tog problema.Sve to je ostvarivo jedino s modernim i tehnološki naprednim brodovima koji će biti vrlo jeftini u eksploataciji, a razvijamo ih u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje te Končar institutom budući da će biti na električni pogon.Planiramo gradnju četriju brodova kojima bi startna luka bila Zlarin i iz nje bi svi u isto vrijeme kretali u četiri pravca - prema Žiriju, Vodicama, Šibeniku i Brodarici i svi bi se u isto vrijeme vraćali tako da bi putnici mogli presjedati na brod koji žele", objašnjava Tomislav Uroda.

 

Taj je projekt prošao prvu klastersku provjeru u Ministarstvu regionalnog razvoja. Ministarstvo gospodarstva je taj projekt izabralo kao primjer socijalne inovacije pa će se i za to pokušati aplicirati na EU fondove. Tvrtka iCat, zahvaljujući i potpori javnosti, dobila je u sklopu projekta Moj Zaba Start  33 000 kuna za početak promocije  projekta široj javnosti. Novac će biti uložen u pripremu financiranja projekta putemweb-platforme „equity funding“, kako doznajemo od Tomislava Urode.

Napisala: Iva Prpić

Iz kategorije: Vijesti