Datum objave: 10. Ožujak 2015

Šibenik u kampanji protiv glaukoma:Danas besplatno mjerenje očnog tlaka

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik jedan je od 19 hrvatskih gradova koji se uključio u nacionalnu kampanju Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravlja i Hrvatskog oftalmološkog društva. Glaukom je danas prvi uzrok nepovratnog gubitka vida i drugi najčešći uzrok sljepoće u  svijetu.

Na danas održanoj konferenciji za novinare u Šibeniku, na kojoj je predstavljena kampanja,  gradonačelnik Šibenik Željko Burić je je istaknuo kako se Šibenik pridružio Nacionalnoj kampanji jer su prevencija i informiranost građana, uostalom kao i kod drugih bolesti, nešto na čemu treba kontinuirano raditi. "Kao oftalmolog moram izraziti svoje zadovoljstvo što se Šibenik priključio obilježavanju Svjetskog tjedna glaukoma, s obzirom da je glaukom, odnosno visoki očni tlak, kao tzv. tiha bolest vrlo intrigantna tema unutra struke", istaknuo je

Voditeljica Referentnog centra za glaukom i koordinatorica Nacionalne kampanje u borbi protiv glaukoma doc.dr.sc. Mia Zorić Geber naglasila je kako se po prvi put u Hrvatskoj provodi nacionalna kampanja protiv neke bolesti u ovako velikim razmjerima, te kazala: „Glaukom je danas prvi uzrok nepovratnog gubitka vida i drugi najčešći uzrok sljepoće u  svijetu. Zbog posljedica glaukoma danas je slijepo 4,5 milijuna ljudi,a očekuje se da će taj broj do 2020 porasti na 11,2 milijuna. Glaukom zahvaća i sve više građana u Hrvatskoj, a jedini način prevencije je informiranje građana. Grad Šibenik uključio se kao grad primjer koji je dao podršku svom Odjelu za očne bolesti i svim očnim ambulantama u kojima se danas može besplatno, bez uputnice, izmjeriti očni tlak.“

Kao predsjednik Hrvatskog oftalmološkog društva prof.dr.sc. Zoran Vatavuk, ujedno i predstojnik Klinike za očne bolesti KBC Sestre Milosrdnice, naglasio je važnost javnozdravstvenih akcija radi informiranja javnosti, prije svega, o prevenciji bolesti, te zahvalio gradonačelniku Šibenika na podršci društvu koje ima za cilj razmjenu znanja članstva i podizanja razine stručnosti članova – oftalmologa.

Primarijus Nikola Sušić, šef Odjela za očne bolesti Opće bolnice Šibensko-kninske županije, izrazio je zadovoljstvo što su se šibenski oftalmolozi uključili u  akciju koja traje cijeli tjedan te je pozvao Šibenčane da se odazovu besplatnom oftamološkom pregledu danas do 17 h  u Očnoj ambulanti. Bez uputnic se e mjeri očni tlak osobama starijim od 40 godina.

Iz kategorije: Vijesti