Datum objave: 10. Ožujak 2015

Tematiziranje plaža u Županiji:Turisti uglavnom žele obiteljske plaže s čistim morem i lijepim okolišom

Tematiziranje plaža u Županiji:Turisti uglavnom žele obiteljske plaže s čistim morem i lijepim okolišom
Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko - kninska županija je prva  od sedam primorskih županija u Hrvatskoj izradila Regionalni program uređenja i upravljanja morskim plažama kako bi  ih se moglo  na pravi način urediti i njima upravljati kao visokovrijednim turističkim resursom. Taj je program prihvatila Županijska skupština, a obuhvaća izradu regionalnog katastra morskih plaža i regionalni plan njihova tematiziranja, kao i analizu postojećeg stanja morskih plaža na području županije, SWOT analizu, viziju do 2020. godine, standarde i modele upravljanja plažama u županiji, kao i i akcijski plan. Utvrđen je da je na području šibensko - kninske županije 109 plaža, najviše na odruču Grada Šibnika - 47.

 

Šibensko-kninska županija zajedno s izrađivačem, Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, organizirala je devet radionica u razdoblju od 30. rujna do 13. listopada prošle godine i to u Bilicama, Murter-Kornatima, Pirovcu, Primoštenu, Rogoznici, Skradinu, Šibeniku, Tisnom i Vodicama-Tribunju, te provela javnu raspravu kako bi se utvrdili i usuglasili stavovi ključnih dionika o izazovu uređenja i upravljanja plažama. Anketirali su i turiste o njihvim potrebama i stavovima o plažama.Pokazalo se da im je najažnija čistoća mora i plaže, blizina plaže mjestu u kojem su odsjeli te ljepota krajolika, a  druge ih stvari previše ne zanimaju. Na upit koje bi ih tematizirane plaže najviše zanimale većina je dogovorila da su to plaže prilagođene obitelji s djecom te plaže s rekreacijskim sadržajima.

 

U Programu su utvrđeni i kriteriji i modeli po kojma bi utvrđene plaže trebalo tematizirati te modeli upravljanja. Na temelju ovog programa jedincama lokalne samouprave i turističkim djelatnicima sljedi  najvažniji dio posla - tematiziranje plaža prema listi koja je utvrđena što znači od prirodnih, nudističkih i obiteljskih do adrenalinskih plaža, party plaža  ili pak plaža s kulturnim sadržajima.

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti