Datum objave: 03. Ožujak 2015

Šibenik dobiva prvi punjač za električni automobil i električni bicikl

Igor Bergam
Igor Bergam

Šibenik će zahvaljujući Tehničkoj školi dobiti prvi punjač za električne automobile. Bit će promoviran sljedećeg tjedna, kako doznajemo od Joška Belamarića, ravnatelja te škole. Vjerojatno će Škola od HEP –a dobiti na upotrebu i jedan Fiat Stillo koji je preuređen za potrebe HEP-a i promociju električnih automobila. „Taj punjač će prvenstveno služiti za edukaciju naših učenika. Koliko mi je poznato u Šibeniku još nema električnih automobila, ali ćemo mi pružati usluge punjenja, i to besplatno, nekom tko bude na proputovanju s takvim automobilom“, objašnjava Belamarić.
Punjač će moći koristiti vlasnici električnih bicikala kojih je u Šibeniku nekoliko.

Za kupnju elektroautomobila država daruje 70.000 kuna, plug-in hibrid se subvencionira s 50.000 kuna, a klasičan hibrid s 30.000 kuna. Na taj način ovi preskupi automobili postaju isplativi.
Akcija subvencioniranja u kojoj je prošle godine podijeljen jednaki iznos novca bila je pun pogodak. Tijekom godine registrirana su čak 323 električna i hibridna automobila. Iako je bilo nekih najava, država neće subvencionirati automobile s benzinskim i dizelskim motorima koji imaju emisiju CO2 manju od 100 g/km čime je opet učinjena nepravda prema kupcima takvih automobila. Naime, dizelaš koji ispušta 90 grama CO2 i hibrid s istim ispustom jednako su ekološki, no nemaju jednake povlastice.

Iz kategorije: Vijesti