Datum objave: 05. Veljača 2015

SuperUho 2015: Objavljeni prvi izvođači

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Drugo izdanje ljetnog indie glazbenog festivala SuperUho danas je dobilo i prve izvođače na popisu imena koja će ove sezone nastupati na prostoru TEF-a od 4- do 6. kolovoza. Tako su američki post hard-core bend Rosetta, deveteročlani funk/soul kolektiv King Khan And The Shrines i kultni njemački pioniri konceptualne industrial glazbe Einstürzende Neubauten kao prvi headliner, prvi "paket" izvođača koji bi trebali privući domaću i stranu publiku ispred pozornica ovogodišnjeg SuperUho festivala. 

 

Rosetta
"Zvuk koji stvaraju varira od ambijentalnih instrumentalnih dionica, koje postepeno prelaze u vrlo glasan zvuk koji može dostići intenzitet buke, preko čega negdje iz dubine bruji distorzirani apokaliptični vokal, a nastupe uživo im karakterizira tsunami energije koji s pozornice udara direktno u glavu i srce slušatelja."

 

King Khan And The Shrines

"Indijskog porijekla, rođen i odrastao u Kanadi, King Khan je tijekom 90-ih godina svirao u pregršt bučnih garažnih rock'n'roll bendova od kojih treba izdvojiti The Spaceshits, poznate po nasilnim i krajnje kaotičnim koncertima. King Khan And The Shrines je deveteročlani bend formiran po konceptu funk/soul bendova 70-ih, ali u izvedbi izvanstandardne psihodelične, krajnje zabavne i energične forme soul glazbe zaprljane garažnim rock'n'rollom. Bend je pored glazbe poznat i po otkačenom scenskom nastupu gdje je King Khan središnja figura najčešće obučen samo u donje rublje sa zlatnim plaštom, pernatom šamanskom krunom visine pola metra na glavi, nizom magarećih zubiju nanizanih oko vrata i prepoznatljivim brkovima."

 

Einstürzende Neubauten

"Proces nastanka benda odvijao se brzo, efektivno i iskreno što je rezultiralo originalnošću i visokoj umjetničkoj vrijednosti stvaralaštva koja dan danas traje i razvija se. Pri snimanju prvog albuma "Kollaps" 1981. godine, a i na svom prvom nastupu 1980. godine frontman benda odlučuje da se bubanj neće koristiti u daljnjem radu. Kao ritam sekciju koriste ručno izrađene instrumente od čeličnih konstrukcija, plastičnih cijevi, čekića, drveta i ostalih materijala sa smetlišta u kombinaciji s više električnih gitara, vokalima, klavijaturama i ostalim ručno rađenim perkusijama."

Video

Iz kategorije: Vijesti