Datum objave: 03. Siječanj 2015

NOVA PRAVILA:Drastično se smanjuje broj dozvola za mali obalni ribolov

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Umjesto sadašnjih  više od 20 000 od ove  godine bit će samo 3 500 dozvola za mali ribolov!Pravilnik o malom obalnom ribolovu bit će donesen sljedeći tjedan te će 3500 malih ribara moći preći u kategoriju malog obalnog ribolova, što znači da će i dalje moći obavljati ribolov, koji će biti gospodarska kategorija pa će moći i prodavati ulovljenu ribu, najavio je u subotu pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura.

 
Krajem 2014. godine sva odobrenja za mali ribolov su prestala važiti, sukladno Ugovoru o pristupanju Europskoj uniji te će3500 malih ribara u Hrvatskoj moći preći u kategoriju malog obalnog ribolova. Moći će obavljati ribolov i dalje samo što će to biti gospodarska kategorija, te će moći i prodavati ulovljenu ribu, pojasnio jeMišura.


Po starom Zakonu kriteriji za ispunjavnje Pravilnika o malom obalnom ribolovu bili su godine života i imovinski cenzus koji je bio niski, pa nismo mogli ispuniti broj od 3500 ribara, dok će novim Pravilnikom svi ribari biti bodovani i najviše bodova će dobiti stanovnici otoka prve i druge skupine, zatim oni koji imaju duže prebivalište na otoku, starije osobe, osobe manjeg imovinskog stanja kao i osobe koje su branitelji i invalidi Domovinskog rata, a što će sve donijeti i dodatne bodove, kazao je novinarima pomoćnik ministra poljoprivrede.

Stoga je pozvao male ribare da kada bude sljedeći tjedan objavljen Pravilnik da svi predaju zahtjeve sa svom potrebnom dokumentacijom koja će biti navedena u Pravilniku, a za što će imati30 dana.

Nakon toga će ići bodovanje i donijet će se odluka o tih 3500 ribara i oni će moći s tom odlukom obavljati ribolov, najavljujeMišura.

Do sada je mali ribolov bio za osobne potrebe i bila je zabranjena prodaja te ribe, a sada će oni koji obavljaju mali obalni ribolov, odnosno svi oni koji uđu u kategoriju 3500 malih ribara, imati iste uvjete kao i oni koji ih imaju u kategoriji gospodarskog ribolova.

Jedino će morati ispunjavati potrebnu dokumentaciju, ali će isto tako moći i taj ulov od pet kilograma dnevno prodavati na svom lokalnom tržištu, odnosno tamo gdje žive jer svaki gospodarski ribolov ima i pravo prodaje ribe, pojašnjava Mišura.

Dodaje i kako će ribari za ulazak u novu kategoriju trebati samo platiti taksu, odnosno upravnu pristojbu državi.

Ribari koji ne uđu u spomenutih3500 dobiti će besplatnu rekreacijsku dozvolu i dozvolu za parangal kojim će moći obavljati rekreacijski ribolov, najavio je pomoćnik ministra poljoprivrede, piše tportal.

 

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti