Datum objave: 22. Prosinac 2014

FOTO:Božićno - novogodišnji domjenak prvi put bez biskupa Ante Ivasa

Diana Ferić
Diana Ferić

Tradicionalni božićno – novogodišnji prijem za  javne djelatnike Šibenika i Šibensko –kninske županije- političare, gospodarstvenike, kulturne djelatnike te ravnatelje škola -održali su večeras šibensko – kninski župan Goran Pauk i gradonačelnik Šibenika Željko Burić, a umjesto šibenskog biskupa Ante Ivasa nazočan je bio njegov tajnik don Marinko  Mlakić koji je svima prenio biskupove pozdrave. U kuloarima su se čula nagađanja da je biskup izostao zbog ovoljetnih sukoba s  gradskom vlašću zbog buke oko katedrale.

 

Gradonačelnik Burić se u svom govoru posebno osvrnu na mlade i njihov odlazak iz Hrvatske zbog besperspektivnosti , ali je na kraju istaknuo kako im Šibenik nudi nadu: „Grad Šibenik je otvorio novi stranicu da bi upravo mladi ljudi mogli naći dašak optimizma i odlučiti se ostati u svom gradu koji im nudi mogućnost zapošljavanja. Upravo uređujemo prostor za Studij energetske učinkovitosti iz kojeg će nastati nacionalni centar zelenih industrija. Tu je i valorizacija stare jezgre i šibenskih tvrđava , zemljišta TEF –a.Šibenik će postati „e grad“, grad suvremene edukcije s naglaskom na modernu tehnologiju i zeleni grad koji će gospodariti svojim otpadom. Tu su i velike investicije što nam daje za pravo reći da smo za mlade perspektivan grad“, istaknuo je gradonačelnik Burić.
 

 

Šibensko – kninski župan Goran Pauk je kazao kako je 2014. godina bila turbulentna i nacionalnoj i na lokalnoj razini. Na nacionalnoj razini prisutna je nezaposlenost, gospodarska stagnacija, odlazak mladih , prosvjed branitelja koji moraju prosvjedovati da bi zaštitili svoja prava, uvođenje dvojezičnih natpisa tamo, kako je kazao, gdje tome nije mjesto što je bila jasna kritika državne vlasti i posljedica za lokalnu vlast: „Na lokalnoj razini bili smo svjedoci ukidanje sjedišta službi i institucija u Šibeniku, najava uvođenja čudnih agencija, pa davanje plaća djelatnicima koje smo preuzeli od države, pa onda oduzimanje tih plaća. Suočeni smo i s problemom borbe za opstanak TLM –a kao još uvijek stožerne tvrtke za naše gospodarstvo, ali i pokušaja da se stabilizira Jadranska banka kao prava domaća banka“, nizao je problem na problem župan zaključujući da su svjetla točka bili europski projekti za koje je dobiven novac koji ulijevaju optimizam.
 

 

Don Marinko Mlakić je govorio o Božiću kao inspiraciji. „Govori se o krizi i najčešće se kaže da je to ekonomska ili politička kriza, ali papa Benedikt i sada papa Franjo govore o krizi čovječnosti. Podsjetio bih vas na riječi pokojnog Marasovića koji je je kazao da je kriza gubitak perspektive i vizije. Mi se danas nalazimo u krizi čovještva i krizi kulture. Međutim, kršćanstvo je uvijek sve gledalo u perspektivi Boga koji dolazi na zemlju da bismo u njemu otkrili svoje čovještvo. Božić je danas sve više komercijalan, sve manje se spominje Isus, a sve više blagdani i Djed Božićnjak, ali ne znam koliko nam on može dati perspektivu za budućnost. To nam može dati samo Bog koji je postao čovjekom“, zaključio je don Mlakić.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti