Datum objave: 16. Prosinac 2014

PROSVJED RADNIKA TLM-a:Blokada ulaza u TLM do isplate plaće

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog neisplate tri plaće, ali i neizvjesnosti oko pokretanje proizvodnje i nabave sirovina  osamdesetak od 140 radnika TLM -ove Prešaonice blokirali su jutros ulaz u tu tvornicu.  Stavili su ma ulaz  lance  s lokotom  te transparent na kojem piše "Sobata na kukulelata" što je namijenjeno vlasniku Marku Pejčinoskom koji je  Makedonaca. oNe dopuštaju nikome da izađe iz tvornice niti  transportnim kamionima da uđu u krug tvornice dok im barem jedna plaća koja im je jutros obećana ne sjedne na njihove bankovne račune. Posljednje informacije govore da je vlasnik Prešaonice Marko Pečinoski  odnosno njegova tvrtka Euris iz Beča danas uplatiti novac na žiro račun Prešaonica za tu  jednu plaću  plaću, ali radnici će u to povjerovati, kazali su nam, tek kada novac sjedne na njihove račune.  Sindikat koji ih podržava traži pisano jamstvo od Uprave da će do 20. prosinca biti uplaćena još jedna plaća radnicima Prešaonice.  

Prije nego što su blokirali  ulaz  radnici su lancima s lokotom blokirali i službene automobile koje koristi uprava. "To je imovina poduzeća i nećemo dopustiti da je itko otuđi", izjavili su novinarima.

 

Među nezadovoljne radnike nije došao nitko iz uprave već su poslali zaposlenika Pravne službe.

 

Zdravko Burazer, predsjednik Sindikata metalaca HUS -a  smatra da radnici više ne mogu imati povjerenja  u vlasnika Prešaonice i TLM ove Valjaonice i da bi  hrvatska vlada zajedno s Agencijom za državnu imovinu koja  je zadužena za reviziju Kupoprodajnog ugovora kojim je privatiziran TLM morala naći novog strateškog partnera. " Euris" je vlasnik i Prešaonice i Valjaonice, ali jedni dobivaju plaću, a drugi ne. To sve vodi na to da vlasnik želi  unijet razdor među radnike što nećemo dopustiti. Činjenica je i da je tvrtka Marka Pejćinoskog duguje Valjaonicama novac na nema 50 000 eura za isplatu plaća radnicima u Prešaonici", kaže Burazer. Sindikalisti smatraju da je došlo vrijeme da  u TLM dođe novi  strateški partner, a imaju informaciju da na tome rade i u Ministarstvu gospodarstva.

Iz kategorije: Vijesti