Datum objave: 07. Studeni 2014

Večeras praizvedba "Arhimedovog zakona" u šibenskom kazalištu

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon premijera u Barceloni, Galiciji, Madridu, Bilbau, Porto Ricu, Sankt Petesburgu, Mexicu i Londonu, predstava 'Arhimedov zakon' katalonskog autora Josepa Marije Miro i Corominae bit će izvedena premijerno večeras u HNK u Šibeniku, u prijevodu i režiji Nenni Delmestre.

'Arhimedov zakon' jedan je od najuzbudljivijih suvremenih tekstova europskog dramskog pisma, koje su kroz zadnjih pet godina reanimirali i postavili u centar zbivanja svjetske dramaturgije upravo katalonski autori (Galceran, Soler, Miro, Buchaca, Cunille...). Zaplet nastaje kada trenera plivanja optuže za pedofiliju jer je netko vidio da je poljubio jednog dječaka i on dolazi na stup srama iako  tvrdi da je to bio posve bezazlen ljudski odnos.  Za koju se istinu odlučiti dilema je koja se nameće i gledateljima.Predstava potencira jedno od važnih pitanja suvremenog života - kako se oduprijeti da našim životom upravljaju oni koji nas stalno nečim straše želeći nas kontolirati i ne odustati od normalnih ljudskih odnosa koji sa sobom uvijek nose i rizike.

 

Iako je svjetsku praizvedbu ugledao prije nepune tri godine, Arhimedov zakon dobitnik je mnogih priznanja i nagrada među kojima svakako treba istaknuti Nagradu Bom, te nominacije za nagrade Max, Butaca, i možda najznačajnijih sedam nominacija za nagrade ACE (nagrada kazališnih kritičara za španjolsko govorno područje, koje obuhvaća 329 milijuna ljudi).

Uz članove ansambla šibenskog kazališta Orianu Kunčić i Jakova Bilića, u predstavi gostuju mladi glumci iz Splita, Bojan Brajčić i Pere Eranović.

Reprizne izvedbe: 10. i 11. studenog u 20 sati

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti