Datum objave: 25. Listopad 2014

Ljepše ne može:Djeca, roditelji i zaposlenici NP Krke družili se i pošumljavali zgarište

Diana Ferić
Diana Ferić

Akciji pošumljavanja zgarišta na Lozovcu, u blizini ulaza u NP Krka, odazvalo se dana nekoliko stotina građana, uglavnom roditelja s predškolskom djecom. Cilj te akcije je podizanje svijesti o važnosti očuvanja šumskih ekosustava organizirali su je , Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u suradnji s Hrvatskim šumama d.o.o. i Solarisom d.d. Hrvatske šume nabavile su 5 000 sadnica primorskog bora i pinije, a svako posađeno stablo nosi ime onoga tko ga je posadio što akciji daje posebnu draž., a zanimljiva je i priča koja joj je prethodila.

 

„ Na jednom od zajedničkih nastupa na sajmovima u Njemačkoj Solaris i mi smo se dogovorili da krenemo u ovu akciju. Već tada smo je promovirali među posjetiteljima sajma i svatko tko je ostavio svoje ime da bi s njime nazvala jedno posađeno stablo imao je ove godine besplatan ulaz u NP Krku. Akciju smo nastavili na Internetu i ljudi koji se s eu nju željeli uključiti prijavljivali su se na web stranici Solarisa, a akcija traje i dalje“, objasnio nam je Tonči Restović, ravnatelj JU NP Krka koji je vrlo zadovoljan odazvanom na akciju, pogotovu što u njoj sudjeluje veliki broj djece, ali i time što  ih je ta akcija i psolovno povezala sa Solarisom i Hrvatskim šumama.

 

Prema prijavama djelatnici NP Krka izradili su posebne drvene pločice s imenima prijavljenih koje su oni, ili samo prijavljeni danas stavljali uz posađeno drvce. Zasluga za odličan odaziv današnjoj akciji pošumljavanja pripada Katji Ercegović, vlasnici Dječjeg vrtića Osmijeh i koordinatorici projekta Eko škole. „Animirali smo sve sudionike ovog projekta i drago mi je što su se odazvali roditelji s djecom iz Šibenika, Vodica i Primoštena“, kazala nam je Katja Ercegović. Polaznici njezinog vrtića oslikali su šezdesetak drvenih pločica na kojima je svatko tko je dana zasadio stablo mogao napisati svoje ime i postaviti ga uz njega.

Svi sudionici akcije, posebno djeca bili su oduševljeni, a mnogi su posadili i desetak i više sadnica. „Ovo je odlično. Ne samo što pomažemo da bude što više šume, nego se družimo i uživano u lijepom vremenu“, redom su nam kazivali roditelji dok su njihova djeca marljivo, ručicama kopala zemlju i u nju stavljala sadnice, ponosni što one nose njihovo ime. Neki su lucidno primjetili kako ih zanima hoće li brže rasti oni ili stabla koj su posadili.

Svi koji su se odazvali danas ovoj akciji mogli su po promotivnoj cijeni od 30 kuna posjetiti NP Krka., a nakon rada opustili su se uz čak i rižot s kozicama s kojima su ih počastili organizatori.

 

Uslijedit će sigurni i nastavak ove lijepe ekološke priče – ne samo što će se nastaviti sadnja nego će onima koji su posadili  mlade borove biti zanimljivo dolaziti i pratiti kako napreduju, a informacije su im dostupne i na web stranici Solarisa.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti