Datum objave: 23. Listopad 2014

Reumatski bolesnici,liječnici i medicinsko osoblje u subotu zajedno trče na Reumatlonu

Reumatski bolesnici,liječnici i medicinsko osoblje u subotu zajedno trče na Reumatlonu
Diana Ferić
Diana Ferić

Reumatske bolesti su s dijabetesom na četvrtom mjestu po riziku od smrti, a u njihovom liječenju i prevenciji kretanje i fizička aktivnost vrlo su važni. Zbog toga Hrvatsko reumatološko društvo u Solarisu organizira prvi Reumatlon, utrku koja će okupiti osobe oboljele od reumatskih bolesti, liječnike, medicinske sestre i tehničari te fizioterapeute, a na današnjoj konferencii za novinare u Šibeniku predstavili su je prof. dr. sc. Đurđica Babić-Naglić, predsjednica Hrvatskog reumatološkog društva i dr. sc. Miroslav Mayer.

„Ovo je prvenstveno akcija za podizanje svijesti u javnosti o reumatskim bolestima kao jednom od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice, a s posebnim naglaskom na važnost tjelesne aktivnosti. Naše je tijelo stvoreno za kretanje, a ne za sjedalački način života, ističu organizatori utrke. Oduzmemo li mu tu osnovnu funkciju, ono postaje slabo i sklono bolestima. S druge strane, fizička aktivnost u velikoj mjeri može ublažiti simptome reumatskih bolesti te je stoga dio njihova liječenja“, istaknuli su organizatori.

Očekuju više od 100 sudionika koji će se utrkivati na kraćoj i dužoj dionici, a oni koji ne mogu trčati bavit će se nekim drugim aktivnostima.

To je u prvom redu promocija zdravlja i fizičke aktivnosti, ali i pokušaj približavanja pacijenata liječnicima i medicinskom osoblju koji će svi zajedno trčati i baviti se sportskim aktivnostima. Trebamo razbiti i stereotipnu sliku o liječnicima koji samo sjede u svojim ambulantama i samo tu komuniciraju s pacijentima. Želimo razviti i taj duh zajedništva. Osim toga naši pacijenti vrlo lako posežu za medikamentima na koje se troše milijuni kuna, a teško im je prihvatiti fizičku aktivnost kao terapiju koja ih ne košta ništa“, kazao je dr. sc. Miroslav Mayer.

Prof. dr. sc. Đurđica Babić-Naglić upozorila je kako križobolja danas u svijetu poprima razmjere epidemije te da se ta bolest po svojoj pojavnosti nije promijenila od srednjeg vijeka samo je pitanje. „Problem je u tome što smo mi u razvijenom svijetu postali razmaženi pa čim nas nešto zaboli lijegamo u krevet umjesto da se krećemo. Kretanje je djelotvorno i ljekovito jer se njima izlučuju endorfini, kazala je. Ona smatra da i pacijenti, s liječnicima moraju preuzeti odgovornost za svoje izlječenje. Kada je riječ o reumatskim bolestima, bolestima mišića i kostiju jedino se upalne bolesti liječe lijekovima za sve ostalo potrebna je fizička aktivnost.


Osteoartritis (OA), poznatiji pod imenom artroza, odnosno staračka „reuma“ je najčešći oblik reumatske bolesti od koje boluje 10 do 12 posto odraslih u dobi od 23 do 70 godina. Pritom 80 posto osoba starijih od 65 godina ima OA kuka ili koljena. Indirektni izračun oboljelih za Hrvatsku govori o otprilike 500.000 oboljelih od OA, potom imamo oko 80.000 bolesnika s reumatoidnim artritisom i spondiloartritisom, a treba spomenuti i da svake godine deseci tisuća ljudi bivaju hospitalizirani zbog mišićnokoštanih bolesti, istaknula je Đurđica Babić-Naglić. Pritom je naglasila da je inaktivnost četvrti rizični faktor mortaliteta zbog čega je Svjetska zdravstvena organizacija 2010. godine izdala globalne preporuke za fizičku aktivnost za zdravlje.

Iz kategorije: Vijesti