Datum objave: 25. Rujan 2014

Vijćenici HDZ -a i oporbenog HNS -a prozvali šibensko kazalište zbog rastrošnosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Poslovanje šibenskog kazališta u 2013. i u ovoj godini našlo se na tapetu vijećnika Gradskog vijeća Grada Šibenika i to i oporbenog Draška Lambaše (HNS) i Anite Škugor Kodžoman vijećnice HDZ –a koji su istaknuli rastrošno ponašanje te institucije u kulturi, a nije ih demantirala ni Senka Ramljak koja je odgovarala na njihove primjedbe. Iako je nitko nije imenom spomenuo bilo je jasno da se to odnosi na način na koji je kazalište vodila Nera  Gojanović, bivša ravnateljica koja je razriješena u travnju ove godine jer je u nekoliko navrata istaknuta da sadašnja v.d. ravnateljica Maja Trlaja  koja je bila na sjednici, ali nije ništa govorila, nema s tim veze. Neizravno prozvane bivše ravnateljice nije bilo da se brani.
 

Najprije je u vezi s rebalansom proračuna, kojim je Kazalište uz dosadašnjih i za ovu godinu planiranih 5,8 milijuna kuna dobilo 2,1 milijun kuna, kako bi se, pokrili neplanirani troškovi. Lambaša je bio protiv toga. „Je li netko kontrolirao kako su se trošila sredstva u Kazalištu zašto je došlo do te razlike. Kazalište se oduvijek ponašalo rastrošno. Trebalo bi razmisliti da im se zbog toga uskrati taj dodatni novac “, kazao je Lambaša.
 

Odgovorila mu je Senka Ramljak, pročelnica Upravnog odjela za financije kazavši da se, čim je došla na to mjesto, uhvatila u koštac s „problemima u funkcioniranju Kazališta“. „ Ja ne bih prozivala krivce, ali odmah sam uočila da donacije ne prolaze kroz Riznicu te da su se neki računi čuvali u ladici i nisu prikazali. Uspjeli smo očistiti te „nakupine“ i to se više neće ponoviti, ali Grad je kao vlasnik, po Zakonu, dužan pokriti troškove Kazališta i zbog toga smo to rebalansom i napravili“, istaknula je Senka Ramljak. Nije navodila po stavkama koji su dodatni troškovi koji nisu bili planirani i koji se sada pokrivaju.
 

Za rastrošnost Kazalište je prozvala i Anita Škugor Kodžoman koja je ukazala na neke, po njezinom mišljenju, neopravdano visoke troškove poput troškova službenih putovanja, od 700 000 kuna, naknada za prijevoz, rad na terenu i odvojeni život, usluge tekućeg održavanja te, kako je kazala, ogromnih troškova za intelektualne i osobne usluge od oko 2 milijuna kuna. „Nekih izdataka ne bi se posramila ni milanska Skala. Iritantan je iznos od 80 000 kuna za reprezentaciju dok su istodobno Gradski vrtići za reprezentaciju potrošili svega 800 kuna ili Gradska knjižnica koja je vrlo aktivna u kulturi grada mnogostruko manje“, izjavila je Anita Škugor Kodžoman.
 

Senka Ramljak je odgovorila kako se sve kulturne institucije ne mogu svoditi na isto i da je Kazalište ipak specifično i u nekim komponentama nije usporedivo s drugima, ali i ona smatra d su neki troškovi neopravdani, posebno, kazala je, iznosi ugovorenih honorara. „Na žalost to smo naslijedili i moramo te troškove podmiriti, ali sam sigurna da se to neće više nikada ponoviti“, odgovorila je Ramljak i najavila da to predviđaju i neke zakonske izmjene koje će propisati da takve institucije mogu trošiti samo onoliko koliko dobiju ili zarade.

 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti