Datum objave: 25. Rujan 2014

Zbog financijskih problema upitan nastavak projekta "Raspršeni hotel"

Nina Medić
Nina Medić

Budućnost Raspršenog hotela, projekta koji je najavljen kao jedan od najinovativnijih turističkih projekata u Šibeniku te kao glavni generator u nastojanju oživljavanja povijesne jezgre Šibenika, postala je neizvjesna, barem prema onome što smo doznali od Tine Vickov, predsjednice udruge Raspršeni hotel Šibenik, nakon što je prije dva dana održana sjednica skupštine te udruge na kojoj novinari nisu mogli prisustvovati. Nakon četiri mjeseca poslovanja Raspršenog hotela pokazalo se da zarada koju su ostvarili na recepciji Raspršenog hotela nije dovoljna za pokrivanje ni osnovnih troškova kao što su plaće zaposlenika. Udruga sada očekuje financijsku potporu od Grada Šibenika i Turističke zajednice Grada Šibenika.

 

„Ono što nam nije išlo u prilog je sezona koja je kasno počela i promet koji je ostvaren preko recepcije je nedostatan za financiranje troškova zaposlenika i zavisnih troškova ureda koji nisu bili planirani troškovnikom koje je odobrilo Ministarstvo turizma. Ukupan promet koji je ostvaren do sada preko recepcije je 109.000 kuna što znači da je 'zarada' recepcije oko 11.000  kuna što je nedovoljno za isplatu plaća zaposlenika i troškova rada. I to smo predvidjeli kroz poslovni plan, tražeći dodatne izvore financiranja putem suradnje s bankama i putem sponzorstava, ali se nažalost uplate i suradnja nisu realizirale.  Poslovni plan koji je napravljen ne predviđa samoodrživost projekta u prve dvije godine i to je normalno. U njega treba dalje ulagati, pomoći mu da prohoda“ naglašava Tina Vickov.

S druge strane, teško je opovrgnuti činjenicu da je riječ o interesnoj udruzi koju su osnovali privatni iznajmljivači soba i apartmana kako bi racionalizirali troškove, a Grad Šibenik prema tome nije dužan financirati takav projekt.

Na pitanje što se moglo bolje napraviti kako bi projekt funkcionirao, Vickov odgovara:  „Mislim da je trebalo revidirati početni troškovnik, da su trebale biti osigurane plaće zaposlenika za prve dvije sezone tako da se može lakše disati. Internet stranica nam je također kasnila s izradom što iznajmljivači najviše zamjeraju, a dijelom je opravdava kompleksnost i parametri koje je morala zadovoljiti.“

Što se tiče zadovoljstva privatnih iznajmljivača udruženih u Raspršeni hotel, mišljenja i očekivanja su podijeljena. „Oni koji su očekivali da će putem recepcije Raspršenog hotela napuniti kapacitete, oni nisu zadovoljni, jednostavno, jer to nisu dobili“, naglašava Vickov. "S druge strane, oni koji razmišljaju dugoročno, žele ulagati u posao iznajmljivanja, biti konkurentniji na tržištu na kojem je sve više kapaciteta i pad cijena smještaja, oni su zadovoljni. Svjesni su da imaju odličnu platformu za razvoj svog biznisa, jedinstven proizvod i dodatnu vrijednost."

Hoće li projekt ići dalje, prema riječima Tine Vickov, ovisi o samim nositeljima projekta, a to su Grad Šibenik, TZ grada Šibenika i Udruga privatnih iznajmljivača u šibenskoj staroj gradskoj jezgri. „Koristi imaju svi, puno toga je napravljeno, osim novca, utrošeno je puno truda i vremena. Sredstva koja nedostaju treba preraspodijeliti iz budžeta za projekt koja nisu utrošena, osigurati plaće zaposlenika  za još jednu sezonu da projekt stane na noge. Ono što smatram najvećim uspjehom ove priče i projekta Raspršenog hotela Šibenik i svojim osobnim uspjehom u ulozi predsjednice Udruge je povjerenje koje se je počelo izgrađivati među iznajmljivačima, svijest o ulaganju u posao kojim se bave koji je davno prerastao razinu zimmer frei.  Sve je posloženo, samo treba nastaviti s radom. Nikako ne smije stati“, zaključuje Vickov.

Iz kategorije: Vijesti