Datum objave: 23. Rujan 2014

Jagoda Sablić i JU NP Krka izdali malu enciklopediju za djecu o svim ljepotama Krke

Diana Ferić
Diana Ferić

Nova knjiga šibenske spisateljice i ilustratorice Jagode Sablić „Čarobni svijet Nacionalnog parka „Krka“ , u izdanju Javne ustanove Nacionalni park Krka promovirana je danas u prepunoj dvorani Gradske knjižnice u Šibeniku, a glavni akteri i ovog puta su bili oni kojima je knjiga namijenjena – djeca. Riječ je o slikovnici u kojoj su kroz stihove i zanimljive ilustracije predstavljene životinje i biljke koje su karakteristične za NP Krku, ali i povijesni spomenici uz Krku. Na kraju se u posebno dizajniranom džepu nalazi maštovito osmišljena mapa za posjet NP Krka na koju se lijepe sličice životinja i biljaka.

 

O knjizi su osim autorice govorili hrvatski književnik Mladen Bjažić i dr.sc. Drago Marguš ekolog – biolog u NP Krka koji je pročitao i nadahnutu recenziju profesora Ive Livakovića, a sve prisutne pozdravio je Tonči Restović, ravnatelj JU NP „Krka“. „Jedna od glavnih zadaća Nacionalnog parka Krka je edukacija, a u tome su nam djeca najvažnija. Međutim, iz ove slikovnice puno toga će naučiti i djeca i odrasli“, kazao je Restović koji je odmah djecu uvukao u interakciju s pitanjem o tomu jesu li već posjetili NP „Krka“.

Drago Marguš je istaknuo kako to nije prva slikovnica koju je izdao NP Krka, ali da je prva koja je prilagođena vrtićkoj djeci i osnovcima. Pohvalio je kao izniman rad Jagode Sablić koja je, kako je kazao vrlo vješto opjevala i ilustrirala svu biološku raznolikost NP Krka i to upravu u desetljeću koje se obilježava kao desetljeće biološke raznolikosti, a pozvao je djecu da samo zavire u NP Krku i otkriju i svoj čarobni svijet.
Mladen Bjažić, koji rad Jagode Sablić prati od početka i prisutan je na svim promocijama njezinih knjiga, pohvalio je već ideju po kojoj je knjiga nastala, a nazvao ju je pravom enciklopedijom u kojoj se prate sve prirodne ljepote rijeke Krke od njezinog izvora do ušća, ali i gradovi i utvrde koje su stvorili ljudi koji su kroz povijest živjeli uz Krku. „ Pronalazeći novu inspiraciju Jagoda Sablić slaže riječi i crteže i pokušava nam protumačiti svijet u kojem živimo, a kojeg često nismo svjesni , koji nam je fizički blizu, ali nekada daleko jer ga dovoljno ne poznajemo“, istaknuo je Bjažić dodavši da je knjiga od početka do kraja rađena s ukusom.

 

U svoj recenziji prof. Ivo Livaković je ocijenio da je Jagoda Sablić još jednom potvrdila svoj talenat i umjetnički nerv i da su tekstovi u knjizi prpošni i mekani, da su stihovi zvonki i prilagođeni djeci.
Autorica je i ovog puta u prvom redu razvila interakciju s djecom i knjigu im predstavila kroz razgovor o različitim biljnim i životinjskim vrstama na koje je naišla u NP Krka i koje su je očarale, nadajući se da će takvo iskustvo imati i oni kada upoznaju taj raznoliki, čarobni svijet u kojem, kako je kazala, ima i zmija koje nisu tako opake kako se to misli i zanimljivih ptičjih vrsta koje baš i nisu poznate, a biljni svijet očarava svojim mirisima i bojama.

Na kraju promocije djeca su dobila naljepnice različitih biljnih i životinjskih vrsta koje su, uz asistenciju Silvije Čalete, voditeljice Odsjeka promidžbe u Ju NP Krka morala rasporediti po njihovih staništima tako da su i konkretno doživjeli vrijednost informacija sadržanih u knjizi.
 

To je  deveta knjiga Jagode Sablić,  a šesta za djecu. U svima njima ona djeci, kroz stihove i svoje maštovite ilustracije dočarava svu ljepotu svijeta koji ih okružuje, ali ih i o puno toga podučava.

 

Iz kategorije: Vijesti