Datum objave: 23. Rujan 2014

Crkveni oci u Kninu boje se da Branko Lustig dolazi širiti ateizam među djecom

Diana Ferić
Diana Ferić

Dolazak poznatog producenta Branka Lustiga i ove godine u Knin s predavanjem o holokaustu za kninske osnovce i srednjoškolce najavljuje se na stranici Župane Ante Padovanskog Knin, ali u svijetlu kritike njegovog svjetonazora i odnosa prema Bogu.

 

„I ove jeseni kninski osnovnoškolci i srednjoškolci idu slušati Branka Lustiga, koji će podijeliti s njima bogata iskustva iz svojeg života. Vrlo vjerojatno će se gosp. Lustig dotaknuti teze da Bog ne postoji.U svijetu ponude i potražnje djeca su osobito osjetljiva skupina, koja još nije sposobna kritički propitivati stvarnost oko sebe i autonomno donositi odluke.Pitanje Boga poslije Auschwitza je kompleksno pitanje među intelektualcima, a o čemu postoje i kolegiji na svjetskim učilištima. Takvo pitanje zahtjeva interdisciplinaran pristup, koji će uroditi afirmativnim rješenjima za suvremenog čovjeka. Stav gosp. Lustiga jest legitiman, no nije legitimno da se našoj djeci nekritički prenosi takva doktrina - doktrina ateizma. Svjesni smo da je prijeka zadaća preživjelih logoraša prenositi mladim generacijama iskustva totalitarnih režima. Koncentracijski logori tamna su stranica u knjizi ljudske povijesti, ne zaboravljajući da čak i danas svijet žmiri na slična zla (Guantánamo). Tko god je kročio "tvornicama smrti" mora kriknuti: čovječe klekni i zaplači. To je moja poruka. To neka bude poruka i gosp. Lustiga“, kaže se u tekstu na toj stranici i dodaju „škola, kao javna ustanova, doprinosi cjelovitom razvoju ljudske osobe, a njezinom duhovnom rastu osobito doprinosi konfesionalni vjeronauk. Taj isti vjeronauk jasno i snažno ustaje protiv doktrine ateizma, koja se vješto uvlači u mlada ljudska srca; a zasigurno protiv volje roditelja, koji su prvi odgojitelji svoje djece. Još nas više žalosti ako u ovoj prikrivenoj doktrini sudjeluju obnašatelji odgovornih dužnosti u Gradu Kninu, kojima su građani povjerili odgovornost mudrog upravljanja.

 

Prije dvije godine projekciju filma „Posljednji let Petra Ginza“ i Lustigovo predavanje o holokaustu bojktoirali su učenici i roditelji obiju kninskih osnovnih škola s kojima je bila dogovorena projekcija upravo zbog jedne scena u tom filmu kojoj dječak, prije svoje smrti u Auschwitzu, pogleda u crkvu i zapita se kako je moguće da je ona tako veličanstvena izvana, a u njoj sjede ljudi koji su u stanju pokrenuti križarske ratove što je protumačeno kao napad na katolički svjetonazor i na Boga.

 

 

Iz kategorije: Vijesti