Datum objave: 19. Rujan 2014

Vlasnik Ivanala tvrdi da su Miočeve izjave o izvoru zagađenja pitke vode laž

Diana Ferić
Diana Ferić

Bivša Tvornica aluminija u Lozovcu ne predstavlja opasnost ni za okoliš niti za zdravlje ljudi i ni na koji način nije mogla zagaditi izvorište pitke vode, izjavio je Vladimir Ivanović vlasnik Ivanala na današnjoj konferenciji za novinare koju je sazvao u svojoj novoj tvornici na Podima odgovarajući na izravne optužbe Mihe Mioča, direktora poduzeća „Vodovod i odvodnja“ da je zagađenje u izvorište pitke vode na Jarugi s prostore te bivše tvornice koju je Ivanović dobio u postupku denacionalizacije i u kojoj je Ivanal radio do preseljenja na Pode.

 

„ Svoje tvrdnje mogu materijalno i dokumentirano dokazati, a uskoro će biti objavljen stav i mišljenje meritornih institucija. Moje obrazovanje kao doktora tehničkih znanosti iz područja sanitarne hidraulike te dugogodišnje stručno iskustvo i rad n području zaštite okoliša su jamstvo mojih tvrdnji“, istaknuo je IvanovićEnergično je utvrdio i da sve potencijalne opasnosti po okoliš na prostoru te bivše tvornice eliminirane i sanirane te je izjavio kako kizaziva sve neimenovane izvore na javnu izravnu konfrontciji o toj tmi. U vodu je, kazao je, moglo dospjeti onečišćenje u tekućoj fazi, a takvog na prostoru bivše tvornice aluminija nema. „ Na našem prostoru nalazi se inertni industrijsku otpad u kojem je aluminijski oksid. To je koji sekundarna sirovina vrlo vrijedna za građevinsku industriju u kojoj se svugdje u svijetu koristi samo kod nas nema za to interesa. Tu je i takozvana crvena zemlja, a ne crveni mulj, kako neki neupućeni i neodgovorni novinari pišu. Crvenog mulja na to prostoru nema još od 70 – tih godina prošlog stoljeća. Osim toga, taj industrijski otpad nalazi se samo jednim dijelom na parceli u vlasništvu Ivanal, a druge dvije parcele su u vlasništvu TLM – ovog ADRIAL –a koji n žalost nije bio nikad zainteresiran da to zajednički saniramo. Kad je riječ o rezervoarima oni su prazni pa ni iz njih ništa nije moglo dospjeti u tlo, a i u posebnom su sustavu zašite. Mi smo jednim dijelom do 2009. godine te kasnije do preseljenja na Pode sve moguće izvore zagađenja sanirali što je ustvrdila i inspekcija za što imamo dokumentaciju“, objasnio je Ivanović.

 

Istaknuo je i kako su u pregovorima s inozemnih ulagačem koji je iskazao vrlo ozbiljnu namjeru da na prostoru bivše tvornice na Lozovcu izgradi turistički kompleksa no zbog nekih medjskih napisa da se tamo nalazi „ekološka bomba moguće je da t pregovori propadnu. Najavio je i tužbe protiv tih medija koji su iznosili lažne tvrdnje.

Ivanal je kao izvor nedavnog zagađenja pitke vode na šibenskom području prozvao u izjavama medijima Miho Mioč direktor poduzeća „Vodovod i odvodnja“. Ivanović nije želio spekulirati o razlozima davanja takvih izjava ali ih je nazvao neodgovornim. „Ja ne želim spekulirati o tomu što stoji iza takvih medijskih istupa već samo osuđujem izjave koje su lažne.“, istaknuo je uz napomenu kako je Mioč tu bio u sukobu interesa jer Ivanal vodi sudski spor protiv „Vodovoda i odvodnje“ zbog uzurpacije oko 6 000 četvornih metara njihovog zemljišta koje je Vodovod ogradio bez ikakve potrebe.

 

Policija je u vezi s kaznenom prijavom Državnog odvjetništva zbog zagađenja pitke vode dva put obavila izvida na tom prostor, ali izvješće nisu dobili.
Istina je i da je inspekcija već prije naložila Ivanalu da sanira prostor bivše tvornice no Ivanoviću nije jasno zbog čega jer u Ugovoru o preuzimaju TAL . jasno piše da on ne preuzima obvezu sanacije tla i podzemlja od onečišćenja nastalog prijašnjoj djelatnošću na tom prostoru i da to mora napraviti ona tko je onečišćenje prouzročio, a to bi značilo bivši vlasnik, a to je TLM.

 

Ivanović j novinare upozna i sa svojim dugotrajnim nastojanjima da motivira županijsku i gradsku vlast, nacionalni park Krka i poduzeće odvod i odvodnju da zajednički stručno pripreme dokumentaciju kako bi se natjecali kod eu fondova za novac kojim bi se očistio prostor bivše Tvornice aluminija, ali oni, kazao je, nisu zainteresirani. Bio je kaže ki n sastancima u ministarstvu okoliša i u Fondu za zaštitu okoliša i tu je dobio odgovor da ne smatraju svojom zadaćom pomoći u saniranju tog vrijednog prostora koji s nalazi na ulazu u NP Krka.

 

Tvornica aluminij Lozovc je i kadaje radila bila tretirana kao mogući zagđivač rijeke Krke, ali se nikad nisu spominjali izvori pitke vode.

 

 

Iz kategorije: Vijesti