Datum objave: 19. Rujan 2014

Poučnim dječjim predstavama i radionicama u Šibeniku počelo obilježavanje Dana obale

Nina Medić
Nina Medić

Predstavom o crvenom koralju sa otoka Zlarina u izvedbi Dječjeg vrtića Jutro danas je u Šibeniku na Trgu Pavla Šubića I. počelo svečano obilježavanje Dana obale

To je tek prva u nizu predstava i radionica koje će mališani iz Gradskih vrtića Šibenik izvesti povodom Dana obale, a sve kako bi se djeci od najranije dobi usadila važnost i podigla svijest  o važnosti obale kao prirodnog i gospodarskog resursa te upozorilo na rizike kojima je izložena obala – prirodne rizike i rizike uzrokovane ljudskim aktivnostima.

„Naravno da znam da moram čuvati obalu kada svako ljeto provodim na otoku Žirju gdje je obala prekrasna! Trebam redovito skupljati smeće i obala će biti čista“, kazala je sedmogodišnja Lora iz Dječjeg vrtića Kućica koja je lekciju o važnosti zaštite obale očito već jako dobro svladala.

O toj temi puno više zasigurno zna Željka Škaričić, ravnateljica Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) UNEP-ovog Mediteranskog akcijskog plana iz Splita. „Najvažnije je podignuti svijest o očuvanju naše obale kako bi je ostavili u dobrom stanju za buduće generacije. Obala se također mijenja jer je podložna klimatskim promjenama i zato pokušavamo naći bolji i kvalitetniji način upravljanja obalom. Zato se nadam da će naša poruka koju ćemo danas poslati promijeniti način na koji se odnosimo prema obali“, kazala je Škaričić na današnjoj svečanosti otvorenja.

Nazočnima su se obratili i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, te Goran Pauk, Šibensko-kninski župan. „Roditelji i svi odrasli koji o nečem odlučuju trebaju djeci usaditi ljubav prema mjestu, krajoliku pa tako i obali. Svjedoci smo da se naše generacije nisu odnosile dužnim poštovanjem prema okolišu i zato neka kroz današnje radionice i predstave djeca nauče, a roditelji neka budu ti koji će ih voditi da donose ispravne odluke koje neće štetiti okolišu“, kazao je gradonačelnik Burić.

Župan Pauk kazao je kako smo ovih dana bili svjedoci što se sve može dogoditi kada se zakompliciraju stvari s vodom, a to je samo jedan od primjera kako ljudi negativno utječu na promjene u okolišu. „Zato je važno podizati svijest o tome što imamo i na što se može utjecati. Posebno mi je drago je ove godine upravo Šibensko-kninska županije domaćin ove svečanosti jer imamo najrazvedeniju i najljepšu obalu u Hrvatskoj, a upravo zato ona je i najosjetljivija. Stoga se proma njoj moramo odnositi s posebnom pažnjom“, kazao je.

Napomenimo kako je od jutros od 8 sati otvoren i Sajam mediteranskim eko proizvoda na Trgu Pabla Šubića I., a svečano obilježavanje nastavlja se večeras do 18 sati navečer.

 

Iz kategorije: Vijesti