Datum objave: 18. Rujan 2014

Mladi Francuzi stigli na usavršavanje: „Šibenik nam je izazov i prilika da ga upoznamo!“

Nina Medić
Nina Medić

Loriss Bollens i Thomas Cambier dvoje su mladih iz francuske regije Rhone-Alpes koji su  svoje profesionalno i jezično iskustvo došli stjecati upravo u Šibenik u sklopu programa razmjene mladih Eurodysse, a danas su u Uredu župana potpisali ugovore o profesionalnom usavršavanju.

Lorris Bollens po struci je frizerka pa će svoje nove vještine s frizerskim škarama u ruci stjecati u frizerskom salonu Modissa u Šibeniku, dok će Thomas, koji je kuhar svoju praksu odraditi u restoranu Pelegrini u Šibeniku.

„Šibenik, a i Hrvatska mi je svojevrsni izazov i prilika da ga istražim budući da ni o gradu ni o zemlji ne znam puno osim da je bogata kulturno povijesnim nasljeđem“, kazala je Lorris. „Očekujem da ću u frizerskom salonu Modissa naučiti neke nove tehnike te da ću kroz ova tri mjeseca usvojiti vaš jezik“, kazala je simpatična Lorris.

Thomas se već upoznao sa svojim mentorom Rudlofom Štefanom, vlasnikom restorana Pelegrini, koji je i sam svoje bogato kuharsko iskustvo stjecao u inozemstvu. „Za sve mlade ljude stažiranje je jako bitno. I ja sam svoje vještine brusio vani i to iskustvo mi je bilo vrlo dragocjeno. Pošto su mene u inozemstvu uvijek dobro primili ni ja nikada ne odbijam ovakve prilike da mladi ljudi nešto nauče“, kazao je Štefan.

„Izazov mi je naučiti nove recepte od Rudolfa i veselim se što ću raditi u njegovom restoranu. Čuo sam da je Dalmacije poznata po dobroj hrani, ali moram priznati da ne znam niti jedan recept“, kazao je Thomas koji s praksom počinje već sutra.

Mlade Francuze u Uredu župana primio je Tomislav Vrdoljak, zamjeni župana Šibensko-kninske županije. „Želim dobrodošlicu Thomasu i Lorris koji su u rujnu odabrani kao najbolji kandidati za usavršavanje u našoj županiji u sklopu programa Eurodysse. Šibensko-kninska županije jedina je županije u Dalmaciji koja provodi ovaj program, uz još četiri županije u Hrvatskoj. Pridružili smo se programu 2012. godine i od tada smo petero mladih iz naše županije poslali na stručno usavršavanje u inozemstvo. Uz Thomasa i Lorris trenutno se na usavršavanju u našoj županiji boravi i Rumunj Konstantin koji iskustvo stiče u Nacionalnom Parku Krka,“, kazao je Vrdoljak.

Lucija Aužina, koordinatorica programa Eurodysse iskoristila je priliku da se zahvali Rudlofu Štefanu, vlasniku restorana Pelergini i Josipi Gačini, vlasnici frizerskog salona Modessa bez čije se suradnjese razmjena ne bi mogla realizirati.

Iz kategorije: Vijesti