Datum objave: 16. Rujan 2014

Tribina „Šibenski ratni izvjestitelji“: „Dok su drugi trčali u podrume, mi smo trčali raditi!“

Nina Medić
Nina Medić

Šibenske ratne reporterke, Marina Jurković, Diana Ferić i Jadranka Klisović večeras su  u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić pokušale prenijeti svoje iskustvo ratnog izvještavanja na tribini nazvanoj “Šibenski ratni izvjestitelji“.  Događaj su organizirali učenici Gimnazije Antun Vrančić, Aktiv povijesti povodom obilježavanja 23. obljetnice Rujanskog rata u Šibeniku.

Ratno izvjestiteljsko iskustvo ove tri novinarke i više je nego fascinantno te su kroz sat vremena večerašnje tribine uspjele ispričati možda tek djelić tog iskustva, ali su za to vrijeme imale potpunu pozornost gimnazijalaca i ostalih u publici. Osim one surove strane rata, Jurković, Ferić i Klisović večeras su prepričale i neke priče koje su čak i u to vrijeme svih uspjele nasmijati, a tribina je popraćena i ratnim fotografijama.

„Dok su drugi trčali u podrume, mi novinari smo trčali raditi. Ratno iskustvo osjetili smo puno prije nego u rujnu 1991., a sve je počelo blokadama i balvanima po cesti“, ispričala je večeras Jadranka Klisović koja je u to vrijeme radila za Vjesnik te joj je tada, kako kaže, jedan od većih problema bio predočiti situaciju u Šibeniku urednicima Vjesnika u Zagrebu gdje stanje nije bilo ni približno slično. Ipak, čak ni teško ratno stanje Jadranku Klisović, priznaje, nije moglo natjerati da na noge umjesto štikli obuće patike.

 

Diana Ferić u to je vrijeme radila kao novinarka Županijskog radija Šibenik, a pisala je i za Večernji list te za HINU. „Posao novinara koji su u to vrijeme radili na radiju bio je utoliko teži jer su imali tešku zadaću da slušateljima što smirenijim tonom priopće loše vijesti kao na primjer da je na snazi opća opasnost. Naravno da je i nas bilo strah kada su padale granate, ali slušatelji nisu smjeli osjetiti paniku u našem glasu“, ispričala je večeras šibenskim gimnazijalcima. „Kada sam razmišljala o tome da postanem novinarka, ratu je za mene bio nešto što se događa daleko od nas te nikada nisam mislila da ću zapravo jednoga dana izvještavati o ratu u svojoj zemlji“, otkrila je Ferić.  Ona se, za razliku od Jadranke Klisović koja je s prve crte izvještavala u štiklama, okušala u ratnom izvještavanju u kratkoj haljinici. „Bilo je u lipnju 1991., dan nakon mog rođendana za koji sam na poklon dobila kratku haljinu i htjela sam se njome pohvaliti sutra dan na poslu. Međutim baš taj dan trebalo je ići izvještavati iz Dubravice kraj Skradina i upravo sam ja bila ta koja je otišla tamo. Kada su me ljudi u Skradinu vidjeli u tome, možete zamisliti što su pomislili i kakvi su bili komentari."

Marina Jurković svoje ratno iskustvo doživjela je kroz objektiv fotoaparata. „Kada sam trebala fotografirati prizore mrtvih, stalno sam sama sebi ponavljala da je ispred mene taj objektiv kroz koji scene ispred sebe gledam kao na televiziji“, ispričala je Jurković koja tada počela raditi za Slobodnu Dalmaciju za koju piše i danas. „Posao fotoreportera tada nije imao nikakvu poveznicu s ovim današnjim. Nije bilo popravaka, ni gledanja kako je što ispalo. Što si snimio, snimio si. Bilo je nezamislivo na teren otići bez baterije ili filma i cijele te opreme jer ako tekst nije ilustriran, posao ne bi bio obavljen do kraja.“

Ispričala je i ona svoju anegdotu s ratnom odjećom. „Kada bih obukla svoje zelenkaste hlače, majka bi znala da idem izvještavati s bojišnice i uvijek bi se prestravila i stala vikati da što mi to u životu treba. Tako sam ja umjesto zelenkastih počela oblačiti hlače egzotičnih boja tako da se majka ne uznemirava, stoga bi na bojišnicu došla u kričavim žutim ili crvenih hlačama.“

 

Uza sve to u ratno vrijeme ove tri novinarke, kao i svi tadašnji ratni izvjestitelji morali su dobro paziti što i kako pišu da slučajno ne bi previše informacija odali neprijatelju. „Nismo bili spremni za takvu situaciju ni fizički ni psihički, ali smatram da smo posao odradili vrlo profesionalno i što je najvažnije mislim da smo građanima uspjeli prenijeti informacije koje su često bile od životne važnosti“, zaključile su Jurković, Ferić i Klisović.

Iz kategorije: Vijesti