Datum objave: 15. Rujan 2014

Šibenik domaćin središnje proslave Dana obale: Sajam, regata, predstave, radionice…

Nina Medić
Nina Medić

Šibensko-kninskoj županiji i gradu Šibeniku je ove godine pripala čast biti domaćin središnje svečanosti Dana obale za Republiku Hrvatsku koji će se svečano obilježiti prigodnim programom na Trgu Pavla Šubića I., u petak, 19. Rujna.

Nakon što je prvi put organizirana 2007. godine, proslava Dana obale postala je tradicija u svim zemljama Mediterana. Glavna svrha obilježavanja Dana obale je podizanje svijesti o važnosti obale kao prirodnog i gospodarskog resursa, kao i upozoriti na rizike kojima je izložena obala – prirodne rizike i rizike uzrokovane ljudskim aktivnostima.

„Za ovu svečanost pripremili smo za svakog po nešto. Za odrasle će biti od 8 do 18 sati organiziran sajam mediteranskih eko proizvoda, na kojem će proizvođači naše Županije prezentirati svoje proizvode. U 10:30 sati program će započeti regatom Jedriličarskog kluba Val – klasa optimist u Šibenskom zaljevu. Uslijedit će nekoliko predstava djece dječjih vrtića i škola na temu mora i obale, a nakon toga ćemo čuti što splitski gimnazijalci Gimnazije „Vladimira Nazora“ znaju o klimatskim promjenama u svijetu i kako vide klimatske promjene u našoj županiji gimnazijalci  Gimazije „ Antuna Vrančića“.

Na kraju će nastupiti kazališna skupina „Virko“ i „Mali filozofi“ iz Zadra. Održati će se i likovna radionica za djecu dječjih vrtića, a za one malo starije niz edukativnih radionica (latinsko idro, vezivanje čvorova, o ozonu i zaštiti okoliša).“, kazao je Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije na konferenciji za novinare na kojoj je javnosti prezentiran Program obilježavanja te pozvao sve građane i djecu da se pridruže ovoj svečanosti.

Tema ovogodišnje proslave su klimatske promjene, koje postaju sve naglašeniji problem okoliša u 21. stoljeću. Promjena klime i njezini utjecaji očituju se nizom pojava kao što su: promjena temperature, količina i raspodjela oborina, podizanje razine mora, učestalost ekstremnih meteoroloških prilika, promjene u vodnim resursima, ekosustavima i biološkoj raznolikosti, poljoprivredi, šumarstvu, zdravlju, te znatnim ekonomskim štetama.

Organizator ovogodišnje svečanosti uz Šibensko-kninsku županiju je i Centar za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) UNEP-ovog Mediteranskog akcijskog plana iz Splita.

„Svi smo svjedoci vremenskih prilika koje nas prate već neko vrijeme, da li su u pitanju klimatske promjene ili ne to će još dugo biti tema brojnih znanstvenika, ali svakako svi vidimo da se s klimom nešto događa.“, kazao je danas župan Goran Pauk .

Željka Škaričić, direktorica Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija zahvalila se osobno županu i svim institucijama koje su se uključile u obilježavanje Mediteranskog dana obale u Šibenku. Naglasila je da se središnja svečanost Dana obale za Republiku Hrvatsku održava u Šibeniku, a regionalna je u Tunisu.

 

Program obilježavanja Dana obale 19. rujna 2014.

 

 

08.00                  Sajam mediteranskih eko-proizvoda

10.30                  Pokazna regata "Mediteranski Dan obale 2014.", JK Val – klasa optimist

10.30 – 10.50    Pozdravne riječi

                            - gđa Željka Škaričić, ravnateljica CRA/PPA

                            - g. Željko Burić, gradonačelnik Grada Šibenika

                            - g. Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije

10.50 – 11.00    „Priča o prijateljstvu malog crvenog koralja sa otoka Zlarina“, lutkarska igra – Gradski vrtići Šibenik - DV Jutro

11.00 – 11.10    „Nevolje morskog ježa“, lutkarska predstava – Gradski vrtići Šibenik - DV    Građa

11.10 – 11.20    „Prepirke mora i vjetra“, igrokaz – DV Osmjeh, Šubićevac

11.20 – 11.30    „FISHPRIKA“ – DV Osmjeh, Meterize i OŠ Faust Vrančić

11.30 – 11.35    „Šibenik je moj grad“, ples i pjesma – Gradski vrtići Šibenik - DV Vidici

11.35 – 11.50    Igrokaz „Mala filozofija“ i „Virko“

11.55 –12.10     Klimatske promjene u svijetu – učenici gimnazije „Vladimira Nazora“, Split

12.10 –12.25     Klimatske promjene na području Županije šibensko-kninske – učenici gimnazije „Antuna Vrančića“, Šibenik

 

12.00 –13.00     RADIONICE ZA DJECU

·        Likovna radionica „Šibenska obala“ – za djecu dječjih vrtića

·        Latinsko idro

·        Kviz „Ozzy ozone“

·        Slaganje puzli

·        Edukativna igrica

 

12.30-13.00       Klapa „Mela“

13.00                  Završetak programa i podjela poklona sudionicima

18.00                  Završetak Sajma 

Iz kategorije: Vijesti