Datum objave: 15. Rujan 2014

Voda još nije za piće, ali može se koristiti u higijenske svrhe: Uzrok zagađenja nepoznat

Nina Medić
Nina Medić

Voda iz izvorišta Jaruga od danas se može koristiti za higijenske potrebe, ali ne i za piće, priopćili su to na današnjoj press konferenciji Suzi Vatavuk, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije.

„Uzorci na metale i ugljikovodike su ispravni te se stoga voda može koristiti u higijenske svrhe, međutim rezultate na pesticide još čekamo, stoga još stoji naputak da se voda ne koristi za piće, čak ni prokuhana“.

„Zagađenje smo tijekom rutinske kontrole vode, koju Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije provodi redovno, uočili 11.rujna oko 14.30 sati te smo je sutra dan, pošto nije bilo distribucije te vode do 8 sati ujutro sutra dan, poslali na analizu u Zadar. Kako nam u Zadru nismo mogli napraviti kompletnu analizu, uzorke smo poslali u Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagreb te Zavod za javno zdravstvo 'Andrija Štampar' od kojeg smo kasno sinoć dobili potvrdu da su nalazi za metale i ugljikovodike ispravni“, kazala je Vatavuk. Napominje kako nisu zabilježili niti jedan slučaj da se netko osjetio posljedice od konzumiranja vode, a te posljedice su se mogle manifestirati kao iritacije kože.

Župan Pauk kazao je kako priznaje da građanima možda nije bila puštena dovoljna količina informacija, ali kako su sve osnovne informacije na vrijeme priopćene javnosti te kako su se na vrijeme organizirali i napravili sve da građanima omoguće normalno životno funkcioniranje.

„Krizni stožer sazvan je isključivo da građanima osigura normalno dovoljnu količinu vode za normalno funkcioniranje, ali ne da izvještava i odgovara na pitanja o uzrocima zašto vode nije bila za upotrebu, o tome što se događalo i što bi se dogodilo da se ta voda konzumirala. Za to su nadležne Sanitarna inspekcija, Vodovod i Državno odvjetništvo“, kazao je župan Pauk.

Novinari su ipak inzistirali da se građanima da osnovna informacija na pitanje što je bio uzrok neispravnosti vode, jer se su se iz neznanja pojavile i mnogobrojne teorije zašto je voda neispravna. Zoran Smolić, zamjenik župana na to je odgovorio kako je od prvog dana u medije puštena informacija da se radi o naftnom zagađenju. Međutim na pitanje od kuda je ta nafta došla, nitko nije dao odgovor, jer napominju, uloga Kriznog stožera nije da daje takve informacije niti istražuje što se dogodilo. Ipak, kazali su kako komuniciraju sa svim nadležnim institucijama, a Državno odvjetništvo i policija istražuju kako je točno nafta dospjela u opskrbni bazen.

Iz kategorije: Vijesti