Datum objave: 04. Rujan 2014

Pomoćnika u nastavi u šibenskim osnovnim školama čeka 25 učenika s poteškoćama

Nina Medić
Nina Medić

Skori početak nove školske godine mogao bi opet donijeti nove probleme za učenike s poteškoćama  u razvoju kojima je potreban asistent u nastavi, kao i njihovim roditeljima jer se proces dobivanja i financiranja asistenta u nastavi zakomplicirao.

S obzirom na to da niti jedno ministarstvo ne preuzima odgovornost njihova sustavnog financiranja, već se jednom godišnje objavi natječaj za minimalni broj asistenata pa djeca ovise o sposobnosti pojedinih udruga da napišu projekt. Sustav sada funkcionira tako da se asistenti za nastavu plaćaju iz nepovratnih sredstava europskih fondova i da se za ta sredstva, čak 30 milijuna kuna, natječu županije i gradovi. No samo nekoliko dana prije početka nastave ispostavilo se da većina gradova i županija na tim natječajima nije prošla, izvještava hrt.

Grad Šibenik, točnije Odjel za društvene djelatnosti Grada Šibenika pripremio je i predao projekt pod nazivom 'Korak po korak do samostalnosti' kojim se javio na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ali odgovor još uvijek nisu dobili iako je rok bio 25. kolovoza.

„Informacije koje smo dobili o statusu našeg projektnog prijedloga nakon faze odabira projektnih prijedloga su pozitivne i nadamo se što skorijoj obavijesti o odobrenim sredstvima“, kazali su nam u Uredu gradonačelnik Grada Šibenika. „U devet osnovnih škola, kojima je osnivač Grad Šibenik imamo 25 učenika kojima je potreban pomoćnik u nastavi, a Grad iz svog proračuna već financira pet pomoćnika učenicima s teškoćama što, na žalost, nije dovoljno“, svjesni su u Gradskoj upravi.

Cijelom situacijom zatečeni su i Udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Šibensko-kninske županije, Kamenčići koji su do sada radili sa tri asistenta, a kojih su prije mogli dobiti tako da se sami, kao Udruga, apliciraju na natječaj Ministarstva znanosti. „Zatečeni smo i razočarani ponajprije jer Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije ni objavilo natječaj na koji smo se mi do sada prijavljivali da bi dobili asistente, a kad već  to nisu napravili trebali su to riješiti na neki drugi način. Kako smo saznali iz medija, prijavljeni projekti prošli su u samo tri županije u Hrvatskoj. Još jedan problem s kojim se sada uočavamo je što asistentima ugovor ističe na kraju školske godine pa se djeca svake školske godine moraju navikavati na nove asistente“, kazala nam je Sonja Ninić Ševo, voditeljica udruge Kamenčići.

 

Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta za hrt je rekao da će njegovo ministarstvo za asistente u nastavi izdvojiti 36 milijuna kuna. Projekt ide korak po korak i počelo se u svibnju. Asistente će djeca dobiti do kraja rujna.

 

FOTO: ilustracija

Iz kategorije: Vijesti