Datum objave: 04. Rujan 2014

Časna sestra Teresa Forcades dala znak za službeni početak drugog FALIŠ-a

Nina Medić
Nina Medić

Teresa Forcades, kontroverzna španjolska časna sestra benediktinka, ujedno i najveće ime ovogodišnjeg Festivala alternative i ljevice službeno je otvorila drugi po redu FALIŠ večeras u caffe baru Domald. „Čast mi je večeras biti tu i službeno dati znak za početak  festivala“, kazala je kratko sestra Forcades, a više od nje moći ćete čuti na predavanju u subotu navečer kojim će festival biti zatvoren.

Otvorenju festivala su uz organizatore festivala, Emira Imamovića Pirkea i Krune Lokotara, prisustvovali i neki od gostiju festivala kao Srećko Horvat i Ivan Ergić, a od predstavnika Grada Šibenika nazočna je bila Mirijana Žurić, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Šibenika.

Festival je otvoren izložbom kolaža zagrebačke književnice Maše Kolanović, koja večeras nije bila prisutna na otvaranju pa je izložbu predstavio Kruno Lokotar, jedan od organizatora FALIŠ-a. „Izložba Maše Kolanović nastala je SAD-u, ali se vrlo lako može primijeniti na prilike u Hrvatskoj“, kazao je Lokotar.  Izložba nudi autoričin uvid u pojam beskućništva, život ljudi bez zanimanja, adrese i bilo kakvih prihoda, a prikazani su ilustracijama i kolažima koji su dio Mašine knjige 'Jamerika: trip' u kojem nudi svoju perspektivu SAD-a tijekom putovanja u tu zemlju. Večerašnja izložba je prodajnog karaktera, a sav prihod je namijenjen prihvatilištu za beskućnike koje bi uskoro u Šibeniku trebalo otvoriti svoja vrata.

Prije večerašnjeg službenog otvaranja FALIŠ-a, festival je zapravo počeo danas od 18 sati u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić prikazom filmova “ Uvozne vrane“ i „Dvije peći za udarnika Josipa Trojka“ Gorana Devića te potom instalacijom kojom je predstavljan rad Borka Čelara.

Program se nastavio na trgu Ivana Pavla II Književnom večeri od 20 sati predstavljanjem knjige Kristijan Mirića 'Informatičar starog kova'.

Zanimljivo predavanje nazvano 'Dug naš svagdašnji' održao je Srećko Horvat, hrvatski filozof i pisac.
„Zašto sam predavanje nazvao 'Dug naš svagdašnji'?  Zato što je pojam duga i dugovanja integriran u samu molitvu Očenaš gdje se spominje dio o opraštanju dugova: '…i otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštano dužnicima našim'. Svaki dan nama je uvjetovan dugom, a svaki sat Hrvatska se zaduži tri milijuna kuna.“ I to je bio samo jedan od podataka koji je Horvat iznio na početku predavanja dajući nam do znanja koliko smo zapravo dužni i kako nam spasa nema. Ipak, Horvat je u svom predavanju iznio puno više od samih suhoparnih ekonomskih pokazatelja koji nas samo podsjećaju u kakvoj smo zapravo 'banani'. Interpretirajući Nitchea te Bibliju Horvat je objasnio zašto je dug temeljni odnos našeg društva i kako dugovanja uvelike određuju naša ponašanja u budućnosti.

Vjerujemo kako je Horvatovo tek prvo u nizu zanimljivih predavanja na FALIŠ-u koji se nastavlja već sutra raznolikim programom na različitim lokacijama. Festival alternative i ljevice traje do subote, 6. Rujna, a više o programu i gostima festivala možete pogledati ovdje.

Iz kategorije: Vijesti