Datum objave: 02. Rujan 2014

Svečano otvorena skradinska Poduzetnička zona 'Kosa': 200 do 300 novih radnih mjesta

Nina Medić
Nina Medić

Simboličnim činom presijecanjem vrpce danas je svečano otvorena skradinska Poduzetnička zona Kosa u Ićevu kod Skradina, projekt vrijedan oko 1.125.000  eura koji bi trebao značiti i do 300 novih radnih mjesta. Vrpcu su prerezali Nediljko Dujić, gradonačelnik Grada Skradina, Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije i Venko Ćurlin, pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Projekt „Razvoj poslovne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Kosa“ sufinanciran je sredstvima EU. Ugovor o sufinanciranju između Grada Skradina i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) potpisan je u prosincu 2012. godine. Ukupni troškovi projekta procjenjuju se na oko 1.125.000 EUR-a, od čega je ugovorom predviđeno EU sufinanciranje oko 75 posto ukupnih troškova projekta.

Poduzetnička zona veličine 210.000 metara kvadratnih industrijskog dijela u potpunosti je opremljena s dodatnih 1,9 km vodovoda, kanalizacijskim sustavom, sustavom za pročišćavanje otpadnih voda te s 1,4 km asfaltirane ceste i 35 uličnih svjetiljki.

Župan Pauk naglasio da Poduzetnička zona Kosa nije konkurencija ostalim zonama na području županije već da je to prostor koji će znatno doprinijeti implementaciji strategije ruralnog razvoja. „Od ove gospodarske zone očekujem da privuče mlade poduzetnike koji će iskoristiti prirodne potencijale ovog područja jer im u prilog ide izgrađena infrastruktura, kao i mogućnost korištenja sredstava EU fondova. Pravila o korištenju sredstava EU fondova nažalost još uvijek nisu definirana, ali smo sigurni da će učešća fondovskih sredstava u ukupnoj investiciji, kad se radi o ulaganjima na ovakvim područjima biti značajna. Infrastrukturna opremljenost, bespovratna sredstva EU, županijski poticaji i povoljni krediti sigurno vrlo brzo privući poduzetnike da svoje ideje realiziraju u ovoj gospodarskoj zoni.“, kazao je župan te čestitao gradonačelniku Dujiću i njegovom timu na još jednom uspješnom projektu.

Pomoćnik ministra Venko Ćurlin, naglasio je kako je Šibensko-kninska županija iskoristila 30 posto sredstava namijenjenih deset županija.

Nediljko Dujić s ponosom je istaknuo kako u zoni već ima privrednih subjekata, te da procjene koje su rađene govore da bi u zoni moglo biti između 200 i 300 novih radnih mjesta.

Grad Skradin, prema riječima gradonačelnika Dujića, neće stati samo na izgradnji poduzetničke infrastrukture, već će i dalje ulagati u promociju zone i cijelog skradinskog područja.

Priprema izgradnje Poduzetničke zone Kosa u Ićevu započela je još 2002.g. s ciljem društveno-gospodarske revitalizacije i poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva na području Skradina, Šibensko-kninske županije i gravitirajuće regije. 2009.g. pokrenut je proces pripreme projekta „Razvoj poslovne infrastrukture u poduzetničkoj zoni Kosa“ za financiranje iz pretpristupnih fondova EU za što je dobivena tehnička potpora tadašnjeg Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Nakon uspješne aplikacije projekta „Razvoj poslovne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Kosa“ odobreno je navedeno sufinanciranje dovršetka zone sredstvima EU u trajanju od 18 mjeseci.

Poduzetničku zonu „Kosa“ blagoslovio je svećenik Fra Božo Duvnjak.

 

FOTO: sibensko-kninska-zupanija.hr

Iz kategorije: Vijesti