Datum objave: 29. Kolovoz 2014

Ministar Grčić u Šibeniku: "Kvalitetni EU projekti poput onih šibenskih imaju višestruki utjecaj"

Nina Medić
Nina Medić

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, zajedno s Eugenom Orlandom Teodorovici, rumunjskim ministarom EU fondova danas je posjetio Šibenik gdje su obojica iskoristili priliku da naglase važnost izvlačenja novca iz EU fondova. Obojica su naveli Šibenik i projekt revitalizacije tvrđave sv. Mihovila kao izuzetno pozitivne primjere kako bi se novac iz tih fondova trebao koristiti. Ministre Teodorovicia i Grčića, na tvrđavi sv. Mihovila dočekali su Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije i Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika, gdje će im je prezentiran projekt revitalizacije tvrđave sv. Mihovila, sufinanciran upravo iz EU fondova.

„Interes Hrvatske Vlade i Ministarstva je da se upravo na način kao što je to napravljeno s tvrđavom sv. Mihovila pristupi kvalitetnoj pripremi dobrih projekata koji onda imaju višestruk utjecaj. Ovdje smo danas čuli impozantne brojke da praktički na početku projekta ima već 70.000 posjetitelja koji su obišli tvrđavu. To je moja poruka iz Šibenika, a jučer u Zagrebu razgovarali o suradnji Hrvatske i Rumunjske te mogu reći kako imamo jaku veliku pomoć rumunjske Vlade tj. ministra Teodorovici u prijenosu iskustava u svim dobrim stranama, ali i zaprekama koje su se dogodila u Rumunjskoj tijekom korištenja EU fondova.

Mi imamo dobar start u korištenju strukturnih fondova te smo s predpristupnim fondom IPA već negdje na 76 posto ugovorenosti i negdje oko 50 posto smo već ugovorili sredstva koja su nam dodijeljena u prethodnoj godini. Mislim da je to nešto što obećava i što govori da će EU fondovi biti značajan doprinos oporavku hrvatskog gospodarstva. U prilog tome govori da sam ja u zadnjih tjedan dana, samo u Dalmaciji predstavio pet velikih projekata vrijednih negdje oko 400 milijuna eura koji će biti sufinancirani iz EU fondova. To je dakle samo u Dalmaciji, a kada uzmemo u obzir cijelu Hrvatsku to su već zaista respektabilni iznosi koji nude optimizam da će EU fondovi odraditi svoju ulogu“, rekao je danas na tvrđavi sv. Mihovila ministar Grčić.

Ministar Teodorovici  kazao je kako je na sastanku s ministrom Grčićem uspostavili jako dobre temelje i iznijeli ideje koje će pomoći objema državama u izvlačenju EU fondova: „ Imali smo sastanak na kojem su raspravljali o korištenju EU fondova i zaključili da imamo dobre ideje koje se mogu primijeniti u obje zemlje kako bi što prije došli do EU novca. Siguran sam da smo na temelju rasprava jučer u Zagrebu i ranijih sastanaka uspostavili jako dobre temelje jer je na kraju zadatak članica Europske unije da izvuku što više novca iz tih fondova jer to je jedini način da nadoknadimo zaostatke i oporavimo ekonomiju. Siguran sam da će u razdoblju od 2014.-2020. i Hrvatska i Rumunjska izvući 100 posto iz EU fondova.“

 „Dolazak potpredsjednika vlade Branka Grčića i Rumunjskog ministra zaduženog za EU fondova zapravo je priznanje gradu Šibeniku da radimo izvrstan posao po pitanju EU fondova. Ova tvrđava na kojoj stojimo jedan je od četiri šibenska dragulja na kojima temeljimo razvoj turizma koji se ne bazira na lijepom vremenu nego na kulturno povijesnoj baštini“, istaknuo je Mileta.

Župan Pauk kakao je kako mu je drago čuti od potpredsjednika i ministra da su Šibensko-kninska županije i sam grad Šibenik svojevrsna preteča kvalitetnog korištenja EU fondova. „ Vjerujem da ćemo tako i nastaviti. Imamo još projekata, a nadam se da ćemo možda imati i neki projekt koji je vezan i sa državom Rumunjskom jer smo dio Europe i nije čudno da se i neki takvi projekti razvijaju“, zaključio je Pauk.

 

Iz kategorije: Vijesti