Datum objave: 28. Kolovoz 2014

Glazbeno-vizualnim programom obilježena 119. obljetnica uvođenja električne rasvjete

Nina Medić
Nina Medić

Vatrenim plesom, video projekcijama i iluminacijama na fasadi katedrale te nastupom Pavla Mašića na orguljama i klape Sebenico večeras je na Trgu Republike obilježena 119. obljetnica prvog paljenja električne rasvjete u Šibeniku.

Svečanosti obilježavanja pridružio se i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika. „Turisti koji čuju da je Šibenik prvi grad u svijetu na čijim je ulicama zasvijetlila rasvjeta s izmjeničnom strujom su iznenađeni, a to je samo još jedna šibenska priča koji još nismo uspjeli ispričati. Šibenik je grad pun potencijala koji se tek počinju ostvarivati, a osim onih kulturnih i turističkih, može se pohvaliti i intelektualnim. I zato ne postoji bolje mjesto za osnivanje studija energetike od Šibenika“, kazao je gradonačelnik Burić.

Jedna od najzaslužnijih što se Šibenik danas može svijetu pohvaliti titulom prvog grada s javnom rasvjetom na izmjeničnu struju je Ante Šupuk, tadašnji gradonačelnik Šibenika koji je dao izgraditi hidroelektranu u Nacionalnom parku Krka-. Hidroelektrana je u rad puštena 1895., samo dva dana nakon puštanja u pogon hidroelektrane na slapovima Nijagare u SAD-u.

Upravo potomak Ante Šupuka, točnije njegov prapraunuk Dražen Šupuk ispričao je večeras novinarima priču o tome kako je izmjenična struja došla u Šibenik koja ide otprilike ovako: Sin Ante Šupuka  bio je pomorski kapetan te je na svjetskoj izložbi inovacija u Frankfurtu vidio izum generatora izmjenične struje. Kako je bio veliki zaljubljenik u prirodu, kada je prestao ploviti živio je na mlinicama na rijeci Krki. U to doba u Šibeniku je bila aktualna rasprava o tome kakvu javnu rasvjetu treba uvesti u grad. Mladi Šupuk nagovorio je oca Antu da uz pomoć stručnjaka uvede upravo rasvjetu na izmjeničnu struju.

Uz pomoć video projektora na fasadi katedrale večeras je prikazan kratki film Nacionalnog parka Krka, dok su nakon toga svi prisutni uživali u nastupu Pavla Mašića na orguljama koje je svirao u samoj katedrali, ali je, također zahvaljujući video projektoru pubika mogla i vidjeti nastup. Nakon toga, svoj straktivni ples s vatrom otplesali su Sunčica i Luče na oduševljenje svih prisutnih.

Iz kategorije: Vijesti