Datum objave: 31. Srpanj 2014

Vijećnici HNS - a zatražili od župana da odstupi jer je Županija u lošem stanju

Diana Ferić
Diana Ferić

Vijećnici HNS-a u  Skupštini Šibensko - kninske županije županijskoj Skupštini Vlatka Duilo i Petar Mišura izjavili su na današnjoj konferenciji za novinare da je stanje u Šibensko  kninskoj županji prema nizu pokazatelja, od  turističkog prometa do demografskih podataka, katastrofalno te su poručili županu Goranu Pauku da se ugleda u županije koje vode HNS - ovci, primjerice Međimursku i primjeni ono što oni rade ili da odstupi. "Ne treba izmišljati toplu vodu nego pogledati Međimursku županiju koja je po konkurentnosti na četvrtom mjestu u Hrvatskoj i u kojoj župan Matija Posavec uz pomoć  ostalih  jedinica lokalne samouprave osigurava svim osnovcima besplatne udžbenike. Da bi imao dovoljno novca za to prodaje službeni automobil, a naš župan kupuje dva nova automobila da bi mogao krstariti  Županijom", kazala je Vlatka Duilo.

 

Petar Mišura je ukazao da je niz negativnih pokazatelja o stanju u Županiji, da plan nabave pokazuje da nema nikakvih investicija te da je porazno da 70 posto ostvarenog  proračuna dolazi na plaće zaposlenika. Podsjetio je da je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine tražio da se odgodi rasprava o izvješću o radu Župana jer je vijećnicima došao izravno a klupe, ali je dodao kako, kada je izvješće pročitao to nije ni trebao tražiti jer da u njemu ničeg nema.   

 

Vlatka Duilo iznijela je istaknula da je  jedino u Šibensko - kninskoj županiji  obe godine manje turista nego lani, da je Županija najviše pala po konkurentnosti - s 14 na 10 mjesto, da  je  u Županiji rođeno 890 djece, a istodobno je umrlo 1452 ljudi te da 7,4 posto stanovnika Županija koristi razne oblike socijalne pomoći dok je prosjek Hrvatske 2,1 posto. Šibensko - kninska županija je na prvom  mjesto i po  iseljavanju. Napustilo ju je lani 1 posto ukupnog broja stanovnika.

 

"Na moje pitanje na sjednici Županijske skupštine što županijska  vlast poduzima kako bi popravila tu demografsku sliku župan mi je odgovorio da su mjere predviđene ovogodišnjim proračunom, ali ja u njemu nisam  pronašla niti jednu", istaknula je Vlatka Duilo. Upozorila i na to da su rashodi proračuna porasli za 11 posto i da je uglavnom riječ o troškovima za plaće, reprezentaciju i intelektualne usluge. 

Iz kategorije: Vijesti