Datum objave: 02. Lipanj 2014

DOBRA VIJEST:Kabine na Jadriji pod zaštitom konzervatora!

DOBRA VIJEST:Kabine na Jadriji pod zaštitom konzervatora!
Diana Ferić
Diana Ferić

Kupalište Jadrija stavljeno je pod preventivnu zaštitu konzervatora u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Rješenje o tomu ovih je dana donio Konzervatorski odjel u Šibeniku na inicijativu Gradske četvrti Jadrija i Sportskog društva Jadrija. To znači da se na kupalištu za koje je pokrenut postupak proglašenja kulturnim dobrom do 2017. godine ili dok se ne donesen rješenje o kulturnom dobru bez konzervatora ništa ne smije raditi, kako doznajemo od Zorana Belamarić, predsjednika Gradske četvrti Jadrija. „Vrlo smo zadovoljni tom odlukom jer je naš cilj zaštiti izvorni izgled kabina kao najstarijeg izvornog kupališta na Jadranku koje je sagrađeno 1922. Godine. U to vrijeme kupalište je bilo na otočići Jadriji koje je zbog njegove gradnje povezan s kopnom“, ističe Belamarić.

 

Kupalište se u početku sastojalo samo od kabina na sjeveroistočnom dijelu koje su bile podijeljene na muško i žensko krilo s po 25 kabina, ugostiteljskom objektom i terasom za sunčanje. Kupalište se stalno dograđivalo, a 1930. godine združenim kapitalom šibenskih poduzetnika i uglednim Šibenčana dograđeno je jugozapadno krilo tog kupališta. Oba krila, ističu konzervatori , predstavljaju izvornu urbanističku koncepciju prostora. Nakon Drugog svjetskog rata dograđene su nove kabine koje su se uklopile u postojeću koncepciju,.
„Kupalište Jadrija primjer je plažnih objekata koji se grade u duhu hrvatske moderne između dva svjetska rata, a koje je u načelu sačuvalo izvornu arhitektonsko – urbanističku koncepciju“, zaključuju konzervatori.
 

Zaštita kabina na Jadriji onemogućava devastacije i stvara preduvjete za obnovu toh kupališta prema njegovom izvornom obliku što b i trebalo prerasti u zanimljiv turistički proizvod.

Iz kategorije: Vijesti