Datum objave: 17. Travanj 2014

Mladima u Šibeniku obećan prostor u 'narančastoj zgradi' na Banju

Nina Medić
Nina Medić

Šibenska mladež okupljena u udrugama koje se bave promicanjem interesa mladih trebala bi, prema riječima Mirjane Žurić, pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika, na korištenje dobiti prostor u tzv. 'narančastoj zgradi' na Banju. Taj prostor, trenutno u vlasništvu TEF-a , služio bi kao centar gdje bi mladi mogli organizirati razne aktivnosti poput koncerata, radionica i sl., do stavljanja u funkciju kina Odeon.

Nemogućnost kreativnog izražavanja, planiranja daljnjih aktivnosti, pokretanja inicijativa, i općenito razvoj aktivnosti za mlade u Šibeniku problemi su koji proizlaze iz nedostatka prostora koji bi služio kao centar mladih. Tim problemima bavila se današnja tribina nazvana 'Zašto mladima u Šibeniku treba  prostor' koju su večeras u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, predvodili predstavnici udruga mladih u Šibeniku; Maja Šintić iz Šibenske udruge mladih, Igor Bergam iz udrugeP.A.R.K. (Pokretači alternativnog razvoja kulture, Luka Mašić, predsjednik Kluba mladih, Mirela Tabula iz uduge Mašnica i Zvonimira Bralić, predsjednica Šibenske udruge mladih.

Maja Šintić, predstavnica najaktivnije udruge mladih u Šibeniku, Š.U.M-a, iznijela je probleme s kojima se njezina udruga redovito susreće: „Kod organiziranja određenih radionica, čim nam se javi veći broj mladih mi ih se moramo 'riješiti' jer jednostavno nemamo prostor gdje bi ih sve okupili. Nedostatak prostora nas ograničava u svakom smislu, a od dobrih ideja smo prisiljeni odustati jer ih nemamo gdje realizirati“, istaknula je. S istim problemima susrela se jedna puno mlađa šibenska udruga, 'Mašnica' koja je aktivna dvije godine. „Mi se nemamo gdje družiti i razvijati u gradu koji sebe naziva gradom mladih', istaknula je Mirela Tabula iz Mašnice.

Igor Bergam napomenuo je kako se kod organizacije bilo kakvih događanja uvijek iznova susreću i bore s istim problemima što na kraju iziskuje puno više troškova nego što bi to bio slučaj kada bi imali jedinstven prostor.

„Sve što nam treba su četiri zida, krov, voda, struja i sanitarni čvor“, zaključio je Luka Mašić.

Šest šibenskih udruga mladih; Klub mladih,Š.U.M, P.A.R.K., Mašnica, Ulična bina, Šibenski kanal, okupljeni su zajedno u Savez za alternativnu kulturu te već imaju petogodišnju strategiju, razvijen financijski plan, plan načina upravljanja prostorom i program rada.

Iako tribina nije okupila veliki broj zainteresiranih, a organizatorima je za oko posebno zapelo odsustvo gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika, predstavnici udruga jezgrovito su objasnili sve probleme koji proizlaze iz nedostatka prostora. Ipak, oni predstavnici Grada koji su se odazvali, Mirjana Žurić i Ivica Živković, iz Upravnog odjel za gospodarenje gradskom imovinom, donijeli su im dobre vijesti- obećanje da će dobiti prostor na Banju. Pismo gradonačelnika Željka Burića prisutnima je pročitala pročelnica Žurić: „Cilj je Gradske vlasti revitalizirati taj vrijedan objekt koji do sada nije imao svoju funkciju. Vodeći se problemima koji su izložili mladi, odlučili smo im ga dati na korištenje te im na taj način pružiti mogućnost da razvijaju i promiču svoj rad. Smatramo kako bi se centar mladih savršeno uklopio u koncept kompleksa na Banju i kako bi postojanje takvog centra doprinijelo uzletu tog dijela grada“, stajalo je u pismu.

Predstavnici udruga mladih iskazali su zadovoljstvo ovom odlukom te napomenuli kako bi im bilo koji prostor dobro došao stoga nisu izbirljivi. Narančasta zgrada na Banju koja je stajala napuštena, sada je očišćenja, sastoji se od dva kata, a u prizemlju su dvije veće prostorije koji bi bile mogle poslužiti kao koncertne dvorane. Ipak, pročelnica Žurić napomenula ja kako bi se u prostor, da bi se doveo u funkciju koja mu je namijenjena, trebalo nešto i investirati te definirati za što bi se točno koristio kao i koje bi ga točno udruge mogle koristiti.

Večerašnja tribina prvi je dio dvodjelne manifestacije 'Kulturaljka 2014. koju organizira udruga P.A.R.K., a kulminacija događanja bit će u subotu nevečer od 20 sati kada na prostoru bivše vojarne Bribirskih kenzova nastupaju Brkovi, Pips Chips  & Videoclips i M.O.R.T.

Iz kategorije: Vijesti