Datum objave: 07. Travanj 2014

Goran Prgin: Država nije oprostila dug meni nego NCP - u Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

NCP - Remontno brodogradilište Šibenik jedno je prvih velikih tvrtki na šibenskom području koja je postigla predstečajnu nagodbu radi smanjenja svog duga koji je iznosio oko 223 milijuna kuna, a smanjili su ga za desetak posto. Goran Prgin je u izjavama novinarima hvalio i još uvijek hvali taj model „spašavanja“ hrvatskih tvrtki tvrdeći da je on dobar već po tomu što je alternativa stečaj u kojem nitko je bi ništa dobio i bila bi izgubljena radna mjesta “Predstečajne nagodbe nisu izmišljene u Hrvatskoj nego su odavno poznate i u svijetu. Ja ih apsolutno podržavam jer su alternativa stečaju, a znamo da niti jedan stečaj nije donio ništa dobro. Predstečajna nagodba je dobar model da nam se omogući da predahnemo, da sačuvamo poduzeće i radna mjesta. Mi smo tražili otpis manjeg dijela duga tako da smo sve to brzo riješili“, kaže Prgin priznajući da su neki iskoristili „rupe“ u zakonu za vlastitu korist.
Vijest da je država Prginu oprostila oko 40 milijuna kuna duga u nekim medijima je problematizirana jer Prgin istodobno u Zablaću gradi obiteljsku vilu pa se postavilo potanje je li to, ako je već zakonito, moralno.
U dogovoru na naše novinarsko pitanje Goran Prgin ističe kako je država oprostila dug NCP – RB Šibenik, a ne njemu osobno i kako te dvije stvari treba razlikovati.
„Kada se u SAD – u oprosti dug nekoj tvrtki u vlasništvu Donalda Trumpa ona nitko ne dovodi s tim u vezi njegovo osobno bogatstvo. Tako bi trebalo bit i kod nas. Nije država meni oprostila dug nego poduzeću kako bi omogućila nastavak proizvodnje i održavanje radnih mjesta. Ja sam, primjerice prodao marinu u Mandalini, i o toga gradim obiteljsku kuću, ali to nema veze s temom“, ističe Prgin.
Inače, Prgin je još prije nekoliko godina počeo graditi obiteljsku kuću u Zablaću, ali je to sada aktualizirano.

Iz kategorije: Vijesti