Datum objave: 03. Travanj 2014

Dražen Petrović ponovno među najuglednijim osobama svijeta

Diana Ferić
Diana Ferić

Jedno od najuglednijih sveučilišta na svijetu Massachusetts Institute of Technology (MIT) je sastavio listu 11.000 osoba koje su ostavile neizbrisiv trag u ljudskoj povijesti, odnosno u državama iz kojih potječu. Prema njihovom nalazu, najpoznatija osoba čije se ime veže uz Hrvatsku je rimski imperator Dioklecijan, rođen 244. godine, a slijede ga Nikola Tesla, sveti Jeronim i nekadašnji predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito, piše Agencija Anadolija

Znanstvenici s MIT-a su koristili dva kriterija za sastavljanje liste. Autor projekta 'Pantheon' Cezar Hidalgo kao kriterij odabira osoba je koristio teritorij na kojoj su rođeni i onda ih vezao za suvremenu državu koja sad postoji na tom području. Drugi kriterij je bilo pojavljivanje ovih osoba na najmanje 25 svjetskih jezika na Wikipediji. Osim Dioklecijana, Sv. Jeronima, Nikole Tesle i Josipa Broza Tita na hrvatskoj listi se nalaze i Franjo Tuđman, Stjepan Mesić, Ratko Mladić, Milan Kučan, Davor Šuker, Ivo Sanader, Ivo Josipović, ali i veliki broj sportaša među kojima su najbolje pozicionirani Dražen Petrović, Siniša Mihajlović, Janica Kostelić, Toni Kukoč, Goran Ivanišević, Slaven Bilić, Luka Modrić i Mario Mandžukić. Naravno na listi je i hrvatski nobelovac Lavoslav (Leopold) Ružička, a njegov kolega Vladimir Prelog završio je na popisu BiH je rje rođen u Sarajevu.

Budući da je popis rađen po teritorijalnom kriteriju, neke Hrvate MIT je svrstao u druge države bivše Jugoslavije pa su se Ante Pavelić, Vedran Ćorluka i Dario Srna našli na listi BiH.

Najpoznatija osoba u povijesti BiH je Gavrilo Princip, atentator na austro-ugarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda, a koji je okvalificiran kao ekstremist.

Slijedi pisac Ivo Andrić, dok je na trećem mjestu filmski režiser Emir Kusturica, koji se nalazi na listi BiH obzirom da je rođen u Sarajevu, a nakon njih još slijede Ante Pavelić, Goran Bregović, Alija Izetbegović,Mehmed-paša Sokolović, deveti je Haris Silajdžić, a na desetom mjestu je Boris Tadić, nekadašnji predsjednik Srbije, koji je rođen u Sarajevu.

Među osobama koje se rođene u BiH, a koje su ostavile najviše traga u povijesti nalaze se još i Vojislav Šešelj, Branko Crvenkovski, Željko Komšić, a od sportaša najviše mjesto na MIT-ovoj listi zauzimaju Hasan Salihamidžić, Edin Džeko, Darijo Srna, Marko Marin, Vedad Ibišević, Miralem Pjanic i Vedran Ćorluka.

Najpoznatiji Srbi su mahom političari i vladari. Prvi na listi je Konstantin I. rođen davne 272. godine, potom slijede Jovan, Konstantin II., Decius i Claudius II. Osim njih na listi se još nalaze Slobodan Milošević, koji je na 13. mjestu, a slijede još pisac Vuk Stefanović Karadžić, Vojislav Koštunica, Zoran Đinđić, Tomislav Nikolić, sportaši Dragan Stojković, Monika Seleš, Nemanja Vidić, ali i Željko Joksimović i Marija Šerifović.

U Makedoniji su najviše traga u povijesti čovječanstva ostavili vladar iz 5. stoljeća Justinian I, Majka Tereza, Kiro Gligorov, Boris Trajkovski, a na listi su još Gjorgje Ivanov, preminuli pjevač Toše Proeski i nogometaš talijanskog Napolija Goran Pandev.

Najpoznatiji Amerikanci koji su ostavili najviše traga u povijesti čovječanstva su Martin Luther King Jr., Elvis Presley i Walt Disney.

Iz Rusije su najpoznatiji Immanuel Kant i Vladimir Lenin, iz Turske je među najpoznatijima Sulejman Veličanstveni, iz Slovenije filozof Slavoj Žižek, ali i Željko Ražnatović Arkan, srpski kriminalac, državni agent i vođa paravojne postrojbe 'Srpska dobrovoljačka garda'. Iz Italije su to Leonardo Da Vinci i Julius Cezar, iz Njemačke Albert Einstein, Francuske Napoleon Bonaparte, Kine Confucije, dok su iz Brazila najpoznatije ličnosti Pele i pisac svjetskog glasa Paulo Coelho.

Prema istoj listi, najviše traga u ljudskoj povijesti su ostavili Aristotel, Platon, Isus Krist, Sokrat, Aleksandar Veliki, Leonardo Da Vinci, Confucije, Julije Caesar i Homer.

Osim njih, u ljudsku povijest svoje ime su upisali i prorok Muhammed, britanski pisac William Shakespeare i poznati moreplovac Christopher Columbus i na koncu i nacistički vođa Adolf Hitler., prenosimo  s tportala.

Iz kategorije: Vijesti