Datum objave: 18. Ožujak 2014

Šibenska bolnica ostaje bez 100 kreveta i funkcionalno se spaja s kninskom

Diana Ferić
Diana Ferić

Opća bolnica “Hrvatski ponos” Knin spojit će se s Općom bolnicom Šibenik kako je  predviđeno master planom razvoja hrvatskog  zdravstva koji je danas predstavio ministar Rajko Ostojić. To spajanje neće biti organsko već funkcionalno pa će se smanjiti akutni kapaciteti gdje se preklapaju odjeli i poboljšati dnevna bolnica. Očekuje se brža mobilnost kadrova, odnosno pojedini će specijalisti iz jedne bolnice u određene dane u tjednu ordinirati u drugoj bolnici, jer je cilj da liječnici idu pacijentima, a ne obrnuto.
Sanacijski upravitelj šibenske bolnice dr. Ante Županović naglašava da nije riječ o spajanju bolnica već o njihovom funkcionalnom povezivanju. Po njegovim riječima, Plan razvoja hrvatskog zdravstva predviđa smanjivanje broja akutnih kreveta u šibenskoj bolnici za 100, s 296 kreveta na 194, ali da će se povećati broj kreveta u produženom liječenju.
Povezivanje šibenske i kninske opće bolnice više od desetljeća je tabu tema šibenskog zdravstva. Aktualni gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić od početka je tvrdio kako nema ekonomske logike za samostalnost kninska bolnica, a jedno vrijeme su te dvije bolnice bile i fizički povezane. Sada je, kako se ističe riječ o funkcionalnom, a ne fizičkom povezivanju ma što to značilo, ali bi, kako s god nazivalo trebalo značiti racionalizaciju troškova i kadrova.

Iz kategorije: Vijesti