Datum objave: 18. Veljača 2014

Nacionalni park Krka prednjači po pripremljenim projektima - najnoviji "težak" 40 milijuna kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Nacionalni park Krka je ,među svim nacionalnim parkovima u Hrvatskoj, najuspješniji po projektima koji su pripremljeni i koji se provode, ustvrdio je Igor Kreitmeyer, koordinator Projekta integracije u EUNatura 2000 na današnjoj prezentacija najnovijeg projekta „ Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg toka rijeke Krke u Šibeniku na kojoj je bio i Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša iteTonči Restović , ravnatelj tog nacionalnog parka.

Ministar Zmajlović je posebno istaknuo kako se uspješnost nekog nacionalnog parka i parka prirode više ne gleda prema broju posjetitelja i prodanim ulaznicama nego upravo prema projektima koje provodi.“ Nacionalni parkovi se moraju otvarati prema lokalnom stanovništvu i biti generator razvoja regije u kojoj se nalaze. Riječ je o projektima održivog razvoja. Time 19 nacionalnih parkova i parkova prirode čine snažni identitet Hrvatske, kazao je Ministar.

Po riječima Tonča Restovića, projekt koji je upravo apliciran na strukturne EU fondove predviđa uređenje edukativnog centra u Puljanima, na prostoru od 50 000 četvornih metara sa stazom do Burnuma, kao najpoznatijeg arheološkog lokaliteta na tom području. „ Edukacija lokalnog stanovništva je jednako važna zadaća nacionalnih parkova kao i zaštita prirode jer ona jamči i veći stupanj zaštite prirode“, napomenuo je Restović.

Taj projekt koji je inicirao dr. sc. Drago Marguš iz NP Krka a uključio se svojim entuzijazmom i Marin Malenica, predviđa uređenje unutarnjeg prostora prirodoslovne zbirke, uređenje interpretacijskog centra Laboratorij prirode i volonterskog centra s priručnim laboratorijima koji će kimati i hostelski smještaj, juređenje vanjskih prostora i komunalnih sadržaja, dviju poučno – pješačkih staza između slapa Brljan i Manojlovačkih slapova te obnovu luka nad istraženim i konzerviranim istočnim lukom Burnuma. Riječ je o ulaganju od oko 40 milijuna kuna.

Ministar Zmajlović je istaknuo kako je to jedna od tri projekta zaštićenih područja prirode koji se natječu za novac iz EU fondova, a ukupno stoje oko 100 milijuna kuna. Najavio je i da će Ministarstvo zaštite okoliša u ovoj i narednoj godini uložiti 800 milijuna kuna u nacionalne parkove i parkove prirode u Hrvatskoj.

Iz kategorije: Vijesti