Datum objave: 10. Veljača 2014

SDP:Gradska vlast uzima građanima iz usta kruh i mlijeko

Diana Ferić
Diana Ferić

Povlačenje Odluke o novim visinama komunalne naknade u Gradu Šibeniku zatražili su od gradske vlasti na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici šibenskog SDP –a, Joško Šupe, predsjednik Kluba vijećnika te strane u Gradskom vijeću Grada Šibenika i Krešimir Šakić, županijski vijećnik , a pozvali su i sve druge vijećnike da im se u tome pridruže objašnjavajući da je postojeća odluka nerazumna i neopravdana te da je udar na džepove građana i budžete poduzeća u Šibeniku.
 

Joško Šupe je izračuna da novom odlukom građani plaćaju od nekoliko desetaka kuna do nekoliko stotina kuna više za komunalnu naknadu, a u slučaju poduzeća to se povećanje mjeri stotinama kuna, ovisno o o tomu kolikom prostorom raspolažu, kako je je istaknuo.
 

„Ova će odluka pokrenuti inflacijsku spiralu. Mnogi građani, ali i poduzeća neće moći plaćati uvećani trošak za komunalnu naknadu . To je automatsko povećanje fiksnih troškova poduzeća. Niti građani niti tvrtke to neće moći podnijeti i izazvat će suprotan efekt. Po novim cijenama komunalne naknade iznose 20 posto godišnjeg iznosa za plaće radnika, odnosno 61 mjesečnu bruto plaću. Gradska vlast tako tim povećanjem uzima građanima iz usta kruh i mlijeko , a radnicima plaće“, zaključuje Šupe.
Krešimir Šakić je kazao kako je i bivša gradska vlast donosila „nepopularne mjere“, ali da su one imale realno opravdanje , a za novo povećanje komunalnih naknada on ne vidi opravdanje ni u čemu, a kamo li gradskim investicijama.
 

„Dogradonačelnik Šibenika je objasnio kako je do tog povećanja moralo doći i zbog toga što je komunalna naknada u Šibeniku među najnižima u Hrvatskoj. A nije to olimpijska disciplina u kojoj ćemo se na takav način natjecati. Smisao je da se napravi sve da te naknade budu što niže i da ih građani mogu podnijeti. Ovo je izgleda čir koji je izbio na inače ušminkanom licu gradske vlasti. Oni , istina puno ulažu, u šminkanje stvari, ali ovo ni „vizažisti“ ne mogu pokriti“, slikovito se izrazio Šakić.
 

Bila je ovo još jedna prilika najjačoj oporbenoj stranci u Gradu da prozove aktualnu vlast kako ne radi ništa dobro:nakon povlačenja predstečajne nagodbe, pristanka na izdvajanje Bikarca, novih nebuloznih ideja o podzemnoj garaži na Poljani i zavrzlame oko stanova POS –a ovo je još jedna dokaz njihove nesposobnosti“, istaknuo je Šakić.
 

Šibenski SDP –ovci objasnili su i kako su o neopravdanom povećanju komunalne naknade sve rekli već na sjednici Gradskoj vijeća na kojoj je ta odluka donesena no da su ponovno reagirali zbog velikog pritiska građana koji ih, kako tvrde, stalno zovu, i traže od njih pomoć.

Iz kategorije: Vijesti